Granice własnych możliwości

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości

Postprzez Magdalena Sciezynska Wt, 27 listopada 2012, 23:00

dziewczyna z perłą po mojemu czeka już 3 lata zostały tylko ze 3 laserunki na twarz i jakoś nie mogę sie zmusić aby dokończyć , bo tak szczerze nie widzę sensu tego obrazu sczególnie gdy nie jest to kształcąca kopia, która czegoś uczy . Ktoś z was powiedział , chyba Zibelius, że tworzenie powinno przynosić radość a nie męczarnie
Niedoskonałość kopii określa ograniczenia ... ale czy wszyscy muszą być Rembrandtami ? gdyby tak było to dnie był by taki wyjatkowy

mam pytanie : czy Van Gogh potrafiłby namalować kopie syna marnotrawnego?????
nie sadze .....
Picasso? , - tak!
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Arek Cz, 8 sierpnia 2013, 14:36

I mnie to zawsze dopada...

Zephyr7,ukazałeś własne ograniczenia w ostatnim poście w tym temacie.Nie zrozum mnie zle,nie przyczepiłem się ciebie.Wnioskuję tylko przykładowo z twojego postu,że dalej nie''pójdziesz''.Osobiście też mam własne ograniczenia.

Ktoś pisał o przyjemności z malowania bo po co się męczyć.Jak się człowiek przy trudniejszym temacie nie męczy i nie poci,to przyjemności po pracy brak.Tylko podnoszenie poprzeczki daje satysfakcję,prawda?

Opowiem krótko pewna sytuację.
Po ponad 20-stu latach i minimalnych,prawie zerowych doświadczeniach w malarstwie,zapragnąłęm kopii Rembrandta-''Młody mężczyzna w kołnierzyku''Zacząłęm i trochę nie poszło jak sobie to wyobrażałem.
Zaprosiłem moją dawną nauczycielkę od plastyki aby spojrzała fachowym okiem na pracę i doradziła w pewnych kwestiach.Aby nie wyglądało na przechwałki,była zdziwiona i zachwycona,tak tematem jak poczynionymi efektami.Pomimo tego już na początku popełniłem błędy.Płótno zagruntowałem farbą emulsyjną do malowania ścian,dałem 3 warstwy,po czym farby olejne traciły olej(wszystko wsiąkało w podkład),do tego farby się zaczęły mieszać z podkładem,powstały grudki i suche miejsca.Pomijam kwestie iż dodawałem terpentyny do farb.
Aby to zaczęło błyszczeć musiałbym nawarstwiać chyba w nieskończoność...

Tym przykładem chciałem udowodnić że często ograniczamy się tylko warsztatem.Wiedzą praktyczną,sprawami nader prostymi.
Uważam że wchodzić na bardzo głęboką wodę należy co jakiś czas.Nawet jeśli malowidło nie będzie zgodne z naszymi założeniami.

Nadmienię przy okazji,wziąłem sobie na cel temat''Filiżanka z kawą'',dwa wielkie ziarna kawy w filiżance.Co się okazuje,w ziarnach jest na tyle dużo przejść,barw i szczegółów że trzeba nawarstwiać bardzo długo,aby efekt realizmu powstał na dobrym poziomie.Jak na razie odłożyłem ten temat.

Uważam że nie ma rzeczy nie możliwych.
Arek

Postprzez Magdalena Sciezynska So, 18 stycznia 2014, 23:09

przepraszam, ze zablokowałam otwieranie , ale to obrona przed wirusami , kopiowanie nie jest trudne
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Grzeczny So, 18 stycznia 2014, 23:17

Nie ma problemu, jak piszesz, kopiowanie nie jest trudne, a faktycznie, nieprzyjemnie jest się przekonać, że ktoś nam w linku podrzuca zgniłe jajko, za co i my ponosimy w sieci odpowiedzialność - bo np., google oznaczy nam stronę jako dokonującą ataków czy co tam jeszcze...
Grzeczny

Postprzez Magdalena Sciezynska N, 19 stycznia 2014, 01:39

Grzeczny :-* :-* :-*
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez METALMIXER Wt, 4 lutego 2014, 17:21

Lamka napisał(a):Grzeczny
?
Ten link to takie skojarzenie po przeczytaniu całego wątku .
http://wol.jw.org/pl/wol/d/r12/lp-p/1200270503?q=Co%C5%9B+lepszego+ni%C5%BC+uznanie+%C5%9Bwiata&p=par
METALMIXER

Postprzez pustynia_gobi Pn, 26 czerwca 2023, 11:53

Wyrażony przez Ciebie tekst jest pełen motywacji i determinacji do ciągłego rozwoju oraz osiągania celów. Zgadzam się, że granice często tkwią w naszym umyśle i to, w co wierzymy, może wpływać na nasze możliwości. Ważne jest, aby nie zatrzymywać się na osiągniętym, ale ciągle się rozwijać i dążyć do kolejnych celów.

Podkreślasz, że wysiłek i praca są kluczowe dla osiągnięcia mistrzostwa w dowolnej dziedzinie. Często widzimy tylko efekty końcowe czy osiągnięcia innych osób, ale nie zdajemy sobie sprawy z wysiłku i poświęcenia, które do tego doprowadziły. Każda osoba, która osiągnęła sukces, musiała przejść przez proces nauki, praktyki i trudności.

Podoba mi się również cytat od Michała Anioła, który wskazuje na to, że często niebezpieczeństwem nie jest to, że mierzymy za wysoko i nie osiągamy celu, ale to, że mierzymy za nisko i cel osiągamy. Oznacza to, że warto stawiać sobie wysokie cele i dążyć do nich, nawet jeśli droga do ich osiągnięcia może być trudna.

Wielu ludzi podziwia osiągnięcia innych, ale często nie zdaje sobie sprawy z wysiłku, który w nie włożono. Dlatego ważne jest, aby pamiętać o tym, że sukcesy wymagają ciężkiej pracy, poświęcenia i długotrwałego wysiłku. Wszystko jest możliwe, jeśli jesteśmy gotowi zainwestować czas i wysiłek, aby osiągnąć nasze cele.

Dziękuję za podzielenie się tym inspirującym tekstem i przekazaniem swojej perspektywy na rozwój osobisty i osiąganie celów.
pustynia_gobi

Postprzez MPietak Śr, 28 czerwca 2023, 09:28

pustynia_gobi napisał(a):
Wielu ludzi podziwia osiągnięcia innych, ale często nie zdaje sobie sprawy z wysiłku, który w nie włożono. Dlatego ważne jest, aby pamiętać o tym, że sukcesy wymagają ciężkiej pracy, poświęcenia i długotrwałego wysiłku. Wszystko jest możliwe, jeśli jesteśmy gotowi zainwestować czas i wysiłek, aby osiągnąć nasze cele.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------..
Niestety nie zawsze ciężka praca wystarczy jeśli nie posiada się jak mawiają iskry bożej. Jesteśmy tak skonstruowani ze każdy z nas ma inne predyspozycje często tak naprawdę nie mamy o nich zielonego pojęcia póki nie spróbujemy się osobiście zmierzyć z wyzwaniem i dotyczy to dowolnego wyzwania .Usiłując cos osiągnąć w dziedzinie twórczości artystycznej trzeba sie wykazać cechą wielu wrażliwości a to sie posiada lub nie .Mozna być świetnym warsztatowo wyedukowanym malarzem ale bez tego czegoś nigdy nie stworzy on pracy na miarę nazwania jej dziełem .
MPietak
3.
1...

3.
1...

Poprzednia strona