Znalazłam kilka receptur na temperę jajową, czy ktoś z poniższych przepisów używał? Nie wiem który użyć.
a)1 część całego jajka
1 część oleju
2 części wody
b)2 części całego jajka
1 część oleju
1 część żywicy
4 części wody
c) 1 część żółtka jajka
1 część oleju lnianego bielonego na słońcu
2 części wody
10 części olejku lawendowego
d) 2 części całego jajka
1 część zagęszczonego oleju lnianego
1 część werniksu z żywicy damarowej
4 części wody
e) 8 części żółtka jajka
2 części zagęszczonego oleju lnianego
2 części werniksu z żywicy damarowej
1 część wody
f) 2 części żółtka jajka
1 część gotowanego oleju lnianego
1 część werniksu z żywicy damarowej
2 - 4 części wody
g) 2 części całego jajka
1 część zagęszczonego oleju lnianego
3 części wody
h) 1 cześć żółtka jajka
1 część oleju lnianego
1 część terpentyny weneckiej
i) 3 części objętościowe żółtka
1,5 objętościowej oleju makowego
1 część objętościowa wody
1 część objętościowa gumy arabskiej (1:1 z wodą)