Kopia wg. wybranego dzieła

tu, wstawiamy własną kopie słynnego dzieła
lub dzieło mistrza po mojemu

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez Krakusia So, 27 kwietnia 2013, 20:45

Miałam na myśli fotografie etapów, kilka zdjęć: początek, 2...5 x środek, koniec. Można jeszcze pisać pod zdjęciem jakich pigmentów lub farb się użyło. Było by to bardzo uczące, zwłaszcza, że sporo o pigmentach pisaliśmy a nie było przełożenia na przykłady.
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Zibelius So, 27 kwietnia 2013, 20:55

Nie zrozumieliśmy się zupełnie.Grullo zaproponował konkurs a nie kurs .I na konkurs się piszę ale taki żeby było jasne kto obraz namalował i że nic nie było kalkowane.Możemy włączać Skypa podczas malowania różnych fragmentów obrazu,i tyle.Kurs na tym forum prowadził pan któremu zaproponowałem publiczne malowanie bo niszczył wszystkich za błędy.Nikt na podstawie jednego pokazu nic się nie nauczy .Ale konkurs na kopie proszę bardzo .Może Lamka zadecyduje co mamy malowac i jest po sprawie.Krótkie filmiki z malowania pewnie tez by wystarczyły
Zibelius

Postprzez Krakusia So, 27 kwietnia 2013, 21:08

Zibelius napisał(a):Grullo zaproponował konkurs a nie kurs .

Nie wiedziałam, że to konkurs. Przepraszam, że sie wtrąciłam z propozycją zdjęć etapów.
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Zibelius So, 27 kwietnia 2013, 21:13

Krakusiu. :) Poczytaj co zaproponował projektodawca w początkowym poście.Ja zrozumiałem że robimy kopię i pokazujemy.Ale jakoś to będzie komentowane czyli konkurs.Przecież o nagrodę nie chodzi .Ale jawne głosowanie która kopia najbardziej się podoba i która jest najbliżej oryginału była by OK Albo oceni ktoś z poza forum.Ja się podporządkuję i wezmę udział w takim meczu pod warunkiem że malowanie będzie na żywo przez skypa albo będą filmowane fragmenty.A jak ktoś miesza farby mnie nie interesuje ani jakimi farbami maluje i czy jest alchemikiem czy malarzem tez nie moja sprawa i bez kalkowania oryginału.Albo umiemy albo udajemy że umiemy.Ja jestem do dyspozycji za tydzień bo nie ma mnie w Polsce.
Ostatnio edytowano So, 27 kwietnia 2013, 21:21 przez Zibelius, łącznie edytowano 2 razy
Zibelius

Postprzez Evagelia So, 27 kwietnia 2013, 21:15

Slowo konkurs chyba nie padlo tylko wspolne mierzenie sil :) Sama chetnie bym sie sprawdzila tylko czas moze na to nie pozwolic.. zobacze co wybierzecie do kopiowania to moze chociaz kawaleczek zmaluje :D

Mysle, ze kazdy ma inne techniki malarskie i umiejetnosci wiec wybranie jednego obrazu, zeby wszystkim pasowal moze byc klopotliwe.. Ciekawe jak ta kwestia sie rozwinie :)
Evagelia

Postprzez grullo So, 27 kwietnia 2013, 22:03

W zamyśle, nie miał to być konkurs, a raczej próba sił i jak sobie z tematem poradzimy. Ale może rzeczywiście oddajmy sprawę w ręce Szefowej i niech Ona określi zasady i reguły. :ok:

Zibeliusie, pomysł z malowaniem na żywo jest wyśmienity, ale nie każdy z nas może w tym samym czasie siedzieć przy sztaludze. Ta dokumentacja to rozumiem, Krakusia proponuje coś jakby kurs - naukę i to mi się również bardzo podoba. Ale może też być kolejnym, dobry pomysłem na internetową zabawę we wskazywanie błędów, konstruktywną krytykę i pomoc przy malowaniu. :)

Dokumentacja etapów będzie na pewno pouczająca i uwierzytelniająca cały proces. Byłoby naprawdę bardzo fajnie, gdyby jak najwięcej osób zaangażowało się w temat. :)
grullo

Postprzez zephyr7 So, 27 kwietnia 2013, 22:20

To ja proponuję dodać do obrazu jakiś DROBNY szczegół, element, którego nie ma w oryginale, a który nas wszystkich rozbawi :D Niekoniecznie musi to być "Dziewczyna z perłą", trzymająca piwo "Perła", ale coś subtelnego i zabawnego!Obrazek

W ten sposób staniemy się twórcami, a nie tylko naśladowcami!

Taki "Banksy" w malarstwie klasycznym, co Wy na to?
zephyr7

Postprzez Zibelius N, 28 kwietnia 2013, 08:54

Ważne że, przyszło ciepło i znakomita pogoda. :dance: Niebawem jadę w Bieszczady malować będzie taki festyn górali bieszczadzkich.Lubię takie imprezy.Ludzie rzeźbią malują tańczą i śpiewają.jest wata cukrowa i ludowa micha.Do późnej jesieni mam co robić.Będziemy robić kopie to nie ma sprawy.Ale nie wiem czy to nie jest pomysł na zimę jak wszyscy są w swoich domach.Ja w każdym razie jestem dyspozycyjny jako wolny twórca.Ja nic nie muszę na szczęście.Ale kopie zrobić to pasjonujące:)Już prawie 3 miesiące nie grawerowałem witraża,maluje realizm Boga ojca do kościoła i swoje obrazki.Mam zajęć nadmiar.Żeby tylko zdrowie było a wszystko da sie zrobić.Pozdrawiam :-*
Zibelius

Postprzez jola N, 28 kwietnia 2013, 09:49

Tak to oczywiste że temat na zimę teraz już plenery :)
jola
...
2..
2.
2...

...
2..
2.
2...

Postprzez zephyr7 N, 28 kwietnia 2013, 10:05

Ojtam, ojtam :D Plenery to głównie muchy, udar i ciekawscy, spoglądający przez ramię :))))
zephyr7

Poprzednia stronaNastępna strona