Kopia wg. wybranego dzieła

tu, wstawiamy własną kopie słynnego dzieła
lub dzieło mistrza po mojemu

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez jola N, 28 kwietnia 2013, 11:05

oj tam oj tam a jak dla mnie przestrzeń, powietrze -po prostu kosmos i radość tworzenia, poznanie wielu nowych przyjaciół- nauka innych sposobów patrzenie na sztukę, same plusy a muchy dobrze się komponują w obrazie :) a ciekawscy są odbiorcami, przecież bez nich nie ma nas -po co pokazujemy swoje prace na wystawach lub malujemy na festynach, przecież tworzymy nie do szuflady tylko dla zainteresowanych -chcemy wzbudzać zainteresowanie, czyż nie tak ?
jola
...
2..
2.
2...

...
2..
2.
2...

Postprzez Ela Kolodziejczyk N, 28 kwietnia 2013, 13:47

Bardzo fajny pomysl z tym pokazem-konkursem. Moze na zime, moze na teraz, to zalezy od decyzji wiekszosci :)
cyt:
Ważne żeby były i tkaniny i ręce i twarze wyraźne i skróty.

to takie sprawdzenie co kto potrafi. Dla mnie interesujaca konfrontacja, nigdy nie robilam kopii ( poza liceum kopia Rubensa tempera :lol: - mloda bylam nie wiedzialam co robie....) Nie lubie ich robic, poniewaz trzeba wejsc w styl malowania kogos innego. :hmm: sama sie nie zmusze, ale jesli kilka innych osob podjelby wyzwanie to ja tez :)
Ela Kolodziejczyk

Postprzez Jagoda N, 28 kwietnia 2013, 14:05

Teraz , to naprawdę szkoda czasu ;) ...a tak naprawdę, to po co kogoś kopiować, lepiej tworzyć swoje ;) ...jak nie muszę, to jestem od tej "twórczości " jak najdalej. Jeśli już , to może pobawić się w Meegerena :) ...ale to zimową porą , teraz NIECH ŻYJĄ PLENERY :dance:
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..

Postprzez Evagelia N, 28 kwietnia 2013, 14:08

A ja mysle, ze mozna wybrac obraz i kto chce niech sie z nim mierzy, kto nie moze to trudno :) Ja dla przykladu pisze sie na kawalek, na calosc moze czasu nie starczyc bez wzgledu od pory roku :hmm:
Evagelia

Postprzez Zibelius N, 28 kwietnia 2013, 14:22

Nie ma obaw ze, będzie się Meegerenem. Dzisiejsze kopie czy obrazy malowane w stylu dawnego mistrza są tak podłego kalibru że, tylko ktoś nieprzytomny może uznać je za oryginały.Zawsze zastanawiałem się jakim trzeba być idiotą żeby kupić nowy obraz jako stary.Wystarczy włączyć lampę UV w ciemności i żeby się ktoś ze....ał zawsze będzie obraz czarno fioletowy.I po handlu.Oczywiście są bardziej wyrafinowane sposoby identyfikowania wszelkich lewizn.Co innego legalna kopia podpisana i z napisem kopia.To zawsze wolno.Jak ktoś kupi lewizna w dzisiejszych czasach i zapłaci jak za oryginał powinien być zamknięty u czubków a kopista jeździc do niego w odwiedziny :lol: :lol:
Zibelius

Postprzez Zibelius N, 28 kwietnia 2013, 14:37

A może nie malujmy kopii ale namalujmy wszyscy z jakiegoś zdjęcia o dużej rozdzielczości wszyscy to samo.Kto chce to realizm a kto nie chce może malować jak umie.Wtedy może byłby fany temat na konkurs. Żeby było ciekawie to z ludźmi. :)
Zibelius

Postprzez Ela Kolodziejczyk N, 28 kwietnia 2013, 14:37

Jagodko :)
ja bym podjela sie sprobowac zrobic kopie z ciekawosci czy potrafie. Do tej pory malowalam jak mi sie podobalo i co mi sie podobalo ;) Teraz najlepiej, zeby obraz byl narzucony, wtedy nie bedzie mnie kusic, zeby szukac czegos 'pod siebie'. ot, taka sytuacja: przychodzi klient i mowi, ze chce kopie tego obrazu. Wiesz, take sprawdzenie sie :D

Zdjecie tez moze byc, realizm jak najbardziej :)
Ela Kolodziejczyk

Postprzez grullo N, 28 kwietnia 2013, 14:46

Pomysł Zibeliusa jest dobry, możemy spróbować. Niech zdjęcie będzie naprawdę dobrej jakości; człowiek w jakimś ciekawym ujęciu, otoczeniu.
Każdy w swoim stylu, tak jak potrafi. :)
grullo

Postprzez Jagoda N, 28 kwietnia 2013, 15:41

Zibelius napisał(a):Nie ma obaw ze, będzie się Meegerenem.

Andrzeju, ja nigdzie nie napisałam , że BĘDZIE SIĘ MEEGERENEM :) ....proponowałam zabawę w Meegerena, a to co innego :) Wszyscy wiemy co robił Meegeren, więc może by tak wybrać Styl Kogoś z WIELKICH i spróbować coś w tym stylu namalować. Nie będzie to kopia, ale naśladowanie stylu.
Piszę to celem wyjaśnienia użytego przeze mnie nazwiska MEEGEREN.
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..

Postprzez Jagoda N, 28 kwietnia 2013, 15:53

Jeszcze odnośnie kopii. Kopistów z prawdziwego zdarzenia jest na świecie kilku, na palcach jednej ręki policzymy.
Kopia powstaje nie ze zdjęcia tylko oryginału, musi być malowana takimi samymi farbami co oryginał, na takim samym podobraziu, identycznymi pędzlami, praktycznie tylko ręka inna. Należy więc zdać sobie sprawę,że to przedsięwzięcie szalenie trudne , praktycznie niewykonalne(dlatego nazywa się kopią).
Wszystkie naśladowania które nazywamy kopiami , tak naprawdę nimi nie są, to po prostu obrazy bardzo podobne do oryginału , którego mamy najczęściej fotkę . Przyjęła się nazwa "wolna kopia", którą określamy namalowany obraz wzorowany na ZNANYM i LUBIANYM.
To co napisałam, pewnie wszyscy wiedzą, napisałam w odpowiedzi na post Andrzeja, który pisze o rynku zarzuconym kiepskim naśladownictwem starego malarstwa...no i ma rację ;)
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...