Kopia wg. wybranego dzieła

tu, wstawiamy własną kopie słynnego dzieła
lub dzieło mistrza po mojemu

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez Evagelia Pn, 29 kwietnia 2013, 11:48

Na 'autentyczne bizantyjskie' ikony sie jednak nabiera wielu kupujacych :D Bo postarzone, bo ladnie/trafnie podpisane/opisane ;] tyle, ze ceny nie takie o jakich piszecie bo nie leca w setkach tysiecy i milionach, ale mimo wszystko najczesciej sa bardzo wysokie i ida nawet w tysiacach ;) a kupujacych zdaje sie nie braknac..

No to ja sie z wami nie bawie. Bo i tak wlasnie robie to co postanowiliscie i idzie mi tak mozolnie i wybitnie marnie , ze szkoda gadac. Bawcie sie sami :D Po za tym.. to troche zabawa z luznymi zasadami, bo zeby namalowac w stylu mistrza, najpierw musisz umiec malowac jak mistrz, a jak masz problem ze zrobieniem kopii z mistrza to i w 'stylu' mistrza cos swojego to bedzie jedynie inspiracja mistrzem a nie faktycznie w stylu mistrza. Zrobienie czegos nowego w stylu mistrza jest kilkaset razy trudniejsze od zrobienia kopii..bo trzeba doskonale znac sposob malarski i styl mistrza i tego sie inaczej nie da nauczyc jak przez zrobienie kopii wszystkich jego dostepnych dziel i pilne, wieloletnie studia nad nimi.. wiec przynajmniej ja nie wierze, z calym szacunkiem, ze ktokolwiek sobie z takim wyzwaniem poradzi. Ale z namalowaniem obrazu inspirowanego w jakims stopniu mistrzami predzej. :hmm:
Evagelia

Postprzez Ela Kolodziejczyk Pn, 29 kwietnia 2013, 14:42

Hmmm :hmm: To bedziemy malowac nowy obraz w stylu mistrza, czy wybrany obraz, ale kazdy dobiera dzielo pod swoje preferencje?
Zgodze sie z Evagelia, ze malowanie nowych rzeczy w czyims stylu jest niezwykle trudne. Moge kogos sprobowac skopiowac majac sciagawke pod reka i starajac sie wiernie przeniesc co widze na plotno, ale malowac nowa rzecz? Ja nie wiem nawet kogo mialabym wybrac, nie maluje w zadnym konkretnym stylu. Przewaznie jest tak, ze obrazy wygladajace lekko, ladnie i latwo to majstersztyk warsztatowy + wielki talent. Wielu ludzi sie na to nabiera, a potem.... :hmm:
do takich rzeczy chyba jestem za mala
:-*
Ela Kolodziejczyk

Postprzez grullo Pn, 29 kwietnia 2013, 15:50

Dobra kopia to wyjątkowo trudna sprawa. Ja jestem za tym, żeby każdy otrzymał to samo zdjęcie w doskonałej rozdzielczości i po swojemu spróbował. Oczywiście rejestrując i dokumentując przynajmniej 5 faz powstawania.

Jeśli jednak kopia "wielkich" to zacznijmy od "Damy z gronostajem". Większość ludzi wykłada się na takich obrazach, tak samo na "Dziewczynie z perłą", niby taki nieskomplikowany, a 99 procent kopi w wykonaniu domorosłych kopistów to porażka. Najłatwiej to byłoby chyba Cezanne'a, Moneta i Gauguina. Nie ma w ich obrazach wyrafinowanych rzeczy, trików i myków. Poza tym co to by było za wyzwanie, gdybyśmy aż tak ułatwili sobie sprawę. :D Ale to tylko moje zdanie.
grullo

Postprzez Ela Kolodziejczyk Pn, 29 kwietnia 2013, 16:13

W kwestii wyboru obrazu ja sie podporzadkuje. Nie mam zadnych preferencji, niech to bedzie dla mnie zaskoczenie :D Zabawa moze byc ciekawsza ;)
Natomiast warto, zeby to byl obraz, ktorego reprodukcje w dobrej rozdzielczosci ktos posiada i moze rozeslac albo wystawic na FTP, Moze taka kolejnosc jest najlepsza, po co wybierac obraz, jesli nie ma sie dostepu do dobrego zdjecia.
Ela Kolodziejczyk

Postprzez Zibelius Pn, 29 kwietnia 2013, 17:41

Dama z gronostajem??? To chyba żart .Kto ją namaluje??.Nie można zagrać Bacha jak się nie umie zagrać wlazł kotek na płotek .Ja się nie piszę.Ale ciekawy jestem kto się podejmie .A tych malarzy też nie da się skopiować Cezanne'a, Moneta i Gauguina.Za chwile tu coś zamieszczę.Naprawdę nie wiem czy mam się śmiać czy napisać co o takim podejściu myślę.
Zibelius

Postprzez Jagoda Pn, 29 kwietnia 2013, 17:46

Zibelius napisał(a):.Mam pytanie dlaczego tak mało jest wstawiane nowych obrazów.Czy mało malujecie, czy długo, czy to brak czasu

Zibi , odpowiem na zadane pytanie...ostatnio maluję mało, na dodatek to co namaluję , po czasie zamalowuję bo mi się nie podoba :lol: ot i odpowiedź masz ;) :)
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..

Postprzez Ela Kolodziejczyk Pn, 29 kwietnia 2013, 17:47

:D wiedzialam ze Zibelius tak zareaguje w sprawie wyboru obrazu :lol:
Ja cwicze gamy wiec sie nie odzywam....
Ela Kolodziejczyk

Postprzez Zibelius Pn, 29 kwietnia 2013, 17:56

Claude Monet :lol: :lol: :lol: .Jak z tego ktoś się śmieje to niech to skopiuje. W ŻYCIU nie wyjdzie nawet za sto lat siedzenia.Zawsze wyjdzie pełny syf .Naprawdę w grach w malarstwo typu kopie pod allegro brał udziału nie będę .Szkoda mojego czasu.Myślałem że, to będzie poważna sprawa.A tu jakieś kpiny z impresjonistów . ;( Nawet tło do damy z gronostajem jest niewykonalne czy do jakiegokolwiek obrazu Rembrandta To sosy których nikt nie umie zrobić perfekcyjnie.Bazgroły widzę na co dzień.Mam się śmiać czy płakać bo nie wiem może z kim tańczę ;( :lol: Kopię możemy robić ale czegoś co da się zrobic .A dowartościowywać się nie będę bo niby po co.Ile zrobiłeś Grullo kopii tych największych w swoim życiu .Pokaz na forum chociaż jedną
Załączniki
monet.japanese-bridge.jpg
monet.japanese-bridge.jpg (250.57 KiB) Przeglądane 8493 razy
Ostatnio edytowano Pn, 29 kwietnia 2013, 18:02 przez Zibelius, łącznie edytowano 1 raz
Zibelius

Postprzez Ela Kolodziejczyk Pn, 29 kwietnia 2013, 18:01

Ja sie nie smieje. tylko podzielam Twoje zdanie. Jakbym napisala, czy Cezanne zy Monet to kosmos do kopiowania, to byloby, ze boje sie pejzazu, bo nie umiem.... jak Ty to powiesz, Twoj autorytet zadziala :) Dlatego czekalam na Twoj komentarz i sie nie omylilam :D
O Leonardzie nie bede sie wypowiadac.
Pomysl z drugoligowym malarstwem byl dobry, z czlowiekiem tez. Chcialabym zobaczyc jak inni maluja ludzi.
Ale podporzadkuje sie, sa tu madrzejsi ode mnie :-*
Ela Kolodziejczyk

Postprzez grullo Pn, 29 kwietnia 2013, 18:04

Domyślałem się że tak będzie! :D

Ja się podejmę w swoim czasie na pewno, dla mnie to sprawa osobista.
Jestem za zdjęciem czarnego tła z tego obrazu. Może straci swoją "ikoniczność", ale zyska na powrót urok malarstwa Leonarda.

Zibeliusie, tak czy owak, musimy się w końcu na coś zdecydować. To będzie ciekawa przygoda. :)

Nie ośmieszam impresjonistów, przeciwnie! Dla mnie to kwestia farb jest tutaj ważna,(epokowych przyrządów malarskich) prócz umiejętności.
Dajcie chromy, francuskie vermiliony, jodynowe skarlety, zielenie schweinfurckie i biel kremską, a przybliżymy się do Moneta o krok.
grullo

Poprzednia stronaNastępna strona