przez Indygo So, 7 stycznia 2012, 23:43
we wszystkich częściach czarnego bzu tzn świeżej rośliny występuje glikozyd sambunigryna, mający właściwości toksyczne, powoduje on uczucie słabości i wymioty. Glikozyd ten rozkłada się jednak podczas suszenia i gotowania, więc spożywanie przetworzonego surowca jest bezpieczne, natomiast śp Irena Gumowska mawiała, że nie należy owoców czarnego bzu zalewac alkoholem, czyli nie należy robic nalewek z owoców. Lamka, o ile wiem, robi i żyje, czy się nie truje , nie wiem.
Ja natomiast pomna wskazówek p. Gumowskiej nigdy nie robiłam nalewek, natomiast soki, dżemy i świeże kwiaty smażone w cieście robiłam i są przepyszne. Lubię też soki-syropy z kwiatów, które można dostac w sklepach ze zdrową żywnością.
Przetwory z cz. bzu oprócz znanego działania przeciwgrypowego i przeciwgorączkowego mają działanie wzmacniające naczynia krwionośne, są przeciwcukrzycowe i powinno się je podawac osobom chorym na gościec.