kucharz też artysta??

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez Lamka So, 14 stycznia 2012, 18:19

te czerwone = surimi ale nie mrozone
Avatar użytkownika
Lamka
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..
 
Posty: 5026
Dołączył(a): So, 24 października 2009, 23:51

Postprzez columb26 N, 15 stycznia 2012, 01:32

Te surimi Lamki polecam , sam to do zimnej płyty na pewnym weselu wrzuciłem i każdy się zajadał..nawet szef chciał przepis- cóż już były szef :D mógł docenić mnie bardziej. Rzadko tu bywam bo mam nową pracę dostałem wakat Szefa Kuchni więc siędzę tez po godzinach kombinując...co... z czym połaczyć. Ale od Lutego będę miał więcej czasu jak nowe menu będzie gotowe ;)
Avatar użytkownika
columb26
 
Posty: 613
Dołączył(a): Wt, 23 listopada 2010, 19:15

Postprzez Lamka N, 15 stycznia 2012, 02:04

zapunktujesz jeszcze tym PASTA NA KRAKERSY, CHLEB
2 puszki tuńczyka
1 jajo na twardo albo 2 , jak kto lubi
8 oliwek zielonych
łyzeczka kaparów
1 mała cebula czerwona
1 zabek czosnku , lub 2 jak kto lubi
kilka kropel cytryny

zmiksować dodać majonez
Avatar użytkownika
Lamka
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..
 
Posty: 5026
Dołączył(a): So, 24 października 2009, 23:51

Postprzez Indygo N, 15 stycznia 2012, 02:24

Lamka napisał(a):te czerwone = surimi ale nie mrozone

a to lepiej - już się przestraszyłam , że te mrożone...One mało mają wspólnego z krewetkami
Indygo
 

Postprzez columb26 Pn, 16 stycznia 2012, 23:23

Obiecałem wrzucić przedwczoraj przepis na moją ulubioną rybę....więc dotrzymuję słowa :)


Dorada Królewska

4 Świeże Dorady
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/3 cukinii
ząbek czosnku
sól , pieprz , masło i sparzone liście szpinaku do dekoracji

Doradę oczywiście kupujemy świeżą, nie wypatroszoną, a świeżość poznać to po szklistych oczach. Gdy są zamglone znaczy że nie jest pierwszej świeżości.
Zaczynamy od wypatroszenia i oczyszczenia z łusek zostawiając wszystkie płetwy na miejscu, gdyż stanowią pewien element dekoracyjny. Usuwamy oczy
Następnie ścinamy górną krawędź przy kręgosłupie tak, aby kręgosłup był widoczny i wtedy zaczynamy ją "otwierać" od góry filetując wzdłuż ości. Kręgosłup przy głowie i ogonie odcinamy. Stawiamy ją na sztorc i formujemy w kształt łódki , gdzie wrzucimy warzywa. Środek dorady nacieramy czosnkiem wedle uznania a boki solimy oraz pieprzymy z obydwóch stron ( polecam sól morską z młynka, a pieprz najlepiej kolorowy również z młynka). można ją delikatnie natrzeć sklarowanym masłem lub oliwą.

przygotowanie warzyw:
Kroimy je na cieniutkie paski( jeszcze cieńsze niż włoszczyzna tzw. Julien )na sklarowanym maśle smażymy marchewkę razem z pietruszką ok 2 min, dorzucamy paseczki cukinii i smażymy całość jeszcze ok 1 minuty, delikatnie solimy.

faszerujemy tymi warzywami Doradę i formujemy tak by się nie przewróciła na bok w piecu.

Rozgrzewamy piekarnik do 160-180 st i pieczemy od 10-15 min do kruchości.
Uwaga: 2, 3 min przed końcem należy przykryć Doradę od góry , by warzywka nam się nie przypaliły.

Podawać od razu na sparzonych liściach szpinaku. Można również pozostałą część cukinii pokroić w medaliony i przesmażyć na masełku z solą i pieprzem :)

Życzę smacznego :)
Ostatnio edytowano Wt, 17 stycznia 2012, 15:00 przez columb26, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
columb26
 
Posty: 613
Dołączył(a): Wt, 23 listopada 2010, 19:15

Postprzez olgaannahm Wt, 17 stycznia 2012, 00:56

Późno, a zgłodniałam - wspaniały przepis iiii ...dietetyczny.
Kupię rybkę i zrobię.. :dance:
Avatar użytkownika
olgaannahm
..
1.

..
1.
 
Posty: 1415
Dołączył(a): Pt, 13 maja 2011, 00:41

Postprzez Irranea Blathin Wt, 17 stycznia 2012, 01:20

Matko, aż zgłodniałam przez ten przepis. A ja ostatnio z przyjaciółmi bawię się w kuchni. Przedostatnio było sushi, a w sobotę zrobiliśmy udka kurczaka w pomarańczach. Mmm... ;)
Avatar użytkownika
Irranea Blathin
1...
..

1...
..
 
Posty: 497
Dołączył(a): Cz, 11 listopada 2010, 02:00

Postprzez muszka111 Wt, 17 stycznia 2012, 01:34

ja też chcę taką pojeść...jutro jadę do sklepu po doradę...ale czy ja teraz usnę z takim głodem... :)
Avatar użytkownika
muszka111
3.
1...

3.
1...
 
Posty: 1832
Dołączył(a): Cz, 17 grudnia 2009, 03:13

Postprzez Jagoda Wt, 17 stycznia 2012, 23:33

...podziwiam Was, że lubicie gotować.... :)
Avatar użytkownika
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..
 
Posty: 2646
Dołączył(a): N, 21 listopada 2010, 15:34

Postprzez Irranea Blathin Śr, 18 stycznia 2012, 01:12

Ja uwielbiam gotować, jeśli mam dla kogo. Dla siebie samej, to mi się nie chce. Ale często coś piekę, np. z myślą o przyjaciołach i potem im wszystko rozwożę. :) Albo po prostu gotujemy razem. Ale to raczej gotuję z moją dwójką męskich przyjaciół, bo moja przyjaciółka kuchni się boi. ;)
Avatar użytkownika
Irranea Blathin
1...
..

1...
..
 
Posty: 497
Dołączył(a): Cz, 11 listopada 2010, 02:00

Poprzednia stronaNastępna strona