Darmowe rekolekcje dla artystów

tu zapraszamy na różne wystawy i imprezy kultury i sztuki

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez muszka111 So, 23 sierpnia 2014, 21:32

Pragnę powiadomić i ciepło zachęcić do udziału w rekolekcjach dla artystów, które będą miały miejsce w dniach 22-28 września 2014r. w Jarosławiu (woj. podkarpackie). Rekolekcje są całkowicie za darmo: pobyt, wyżywienie. Jedynie płacimy za przejazd.
Rekolekcje zorganizowane dla wszystkich zajmujacych się sztuka bądź sympatyzujących ze sztuka i kulturą będą prowadzone przez o. Dominikanów. Współorganizatorem jest krakowska katolicka grupa artystyczna "Vera Icon" (facebook/veraicon), której założycielem jest Jacek Hajnos - grafik po ASP w Krakowie (facebook/jacekhajnos). Można przez facebook zapytać samego założyciela grupy co to za rekolekcje.
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez Waldemar Jarosz N, 24 sierpnia 2014, 18:15

Nie wiem czy artystom są potrzebne takie rekolekcje. Przecież My mamy cały czas rekolekcje przy sztaludze!!! :D
Waldemar Jarosz
.
..
2...
3..

.
..
2...
3..

Postprzez jola N, 24 sierpnia 2014, 23:55

Może to sa ciekawe spotkania :), obecnie nie mam czasu ale pewnie bym chętnie skorzystała żeby wiedzieć :)
jola
...
2..
2.
2...

...
2..
2.
2...

Postprzez MPietak Pn, 25 sierpnia 2014, 06:51

zawsze zastanawia mnie co ? wpływa na ludzi by brać udział w takich wykładach okraszonych wiarą ;tak samo jak ciekawym jest dlaczego kiedy już kościół zdecyduje sie pomóc bezdomnym i potrzebującym dając im talerz gorącej strawy zamiast życzyć smacznego najpierw zaprasza do modlitwy potem do konsumowania :hmm:
(myślę więc jestem ) chyba ? :hmm: ;)
MPietak
3.
1...

3.
1...

Postprzez Grzegorz Tyrała Pn, 25 sierpnia 2014, 21:52

Rekolekcje bez wątpienia są czymś dobrym :ok: szczerze popieram,
Marku... Twoje pytanie jest jeszcze lepsze :brawo:

:hmm:
Grzegorz Tyrała
2.
1..

2.
1..

Postprzez Evagelia So, 30 sierpnia 2014, 11:50

MPietak "syty glodnego nie zrozumie", to jest potrzeba, niektorzy maja potrzebe wziac udzial w takich spotkaniach podczas gdy inni takiej potrzeby nie maja ;)

MPietak napisał(a):tak samo jak ciekawym jest dlaczego kiedy już kościół zdecyduje sie pomóc bezdomnym i potrzebującym dając im talerz gorącej strawy zamiast życzyć smacznego najpierw zaprasza do modlitwy potem do konsumowania

Przypuszczam, ze ma to zwiazek z religia generalnie, wielu chrzescijan ma zwyczaj przed posilkiem podziekowac za niego, a wspomniani bezdomni wierzacy czy nie wchodzac do tej wspolnoty I czerpiac od niej godza sie uszanowac jej zwyczaje. Co kraj to obyczaj, w obcym kraju wypada szanowac obce obyczaje. Czy to takie zle podziekowac za dar? :hmm:
Evagelia

Postprzez grullo N, 31 sierpnia 2014, 09:17

Ktoś mi dawno temu powiedział, że misją Kościoła jest zbawianie, a nie charytatywność. A modlitwa, taka z głębi serca, nie formułkami, jeszcze nikomu nie zaszkodziła, przeciwnie, człowiek się wycisza i dystansuje ode świata. ;) Słyszałem o tym Hajnosie, podobno pozytywnie nakręcony i godny zaufania młody człowiek. :)
grullo

Postprzez MPietak N, 31 sierpnia 2014, 09:53

Evagelia napisał(a):
Przypuszczam, ze ma to zwiazek z religia generalnie, wielu chrzescijan ma zwyczaj przed posilkiem podziekowac za niego, a wspomniani bezdomni wierzacy czy nie wchodzac do tej wspolnoty I czerpiac od niej godza sie uszanowac jej zwyczaje. Co kraj to obyczaj, w obcym kraju wypada szanowac obce obyczaje. Czy to takie zle podziekowac za dar? :hmm:

Podziękowanie za pomoc nigdy nie może byc czymś złym ale jak można podziękować za miłosierdzie ? Kiedy zdarza mi sie komuś pomóc nie oczekuje wdzięczności ale zawsze słyszę słowo Dziękuje .To powinno wystarczać zawsze :hmm:
grullo napisał(a):Ktoś mi dawno temu powiedział, że misją Kościoła jest zbawianie, a nie charytatywność. A modlitwa, taka z głębi serca, nie formułkami, jeszcze nikomu nie zaszkodziła, przeciwnie, człowiek się wycisza i dystansuje ode świata. ;) Słyszałem o tym Hajnosie, podobno pozytywnie nakręcony i godny zaufania młody człowiek. :)
" Grullo " ja nie słyszałem ale kiedy kościół w swym miłosierdziu zbiera datki na pomoc potrzebującym warto by to wykazał w sposób czytelny i jasny i nie wykorzystywał tego .Modlitwa jasne,że nikomu nie może zaszkodzić jeśli jest szczerą ale kiedy od takiego podejścia ma zależeć pomoc strawa może być niestrawną .Dobrocią można do czegoś zachęcić ale niosąc pomoc nie można nią kupczyć ,że coś za coś . Wrażliwość musi pozostać bezinteresowną formą pomocy inaczej jest kupczeniem .
(Myślę wiec jestem ) chyba ? :hmm: :-P Jasne ,że prowokuje ;)
MPietak
3.
1...

3.
1...

Postprzez Evagelia N, 31 sierpnia 2014, 11:13

Jeszcze sie nei spotkalam, zeby komus nie odmawiajacemu modlitwy zabrano talerz z przed nosa.. :hmm: wiec chyba przesadzasz, a jesli komus tak bardzo przeszkadza ta modlitwa przed posilkiem to niech poszuka posilku gdzies indziej, nikt na sile przeciez nie zaciaga na te jedzenie.. niech idzie tam gdzie nie bedzie zmuszony wysluchac podziekowania Bogu za dar w postaci posilku I prosb poboglawienia jego, z pewnoscia takich miejsc jest cala gromada..
To nie ma zwiazku z brakiem bezinteresownosci, jest takie przyslowie ale nie pamietam go dokladnie "wchodzisz do cudzego domu to szanuj jego zwyczaje, a nie narzucasz mu swoje ". Nie wierzac nie zrozumiesz religii, zadne tlumaczenie nie trafi jesli nie bedziesz chcial zrozumiec by moc wierzyc, bo zawsze realnie bedziesz wszystko kwestionowal. Wierzacy niewierzacego na sile nie przekona. Albo jest sie czescia tej wspolnoty albo nie. A to juz indywidualny wybor kazdego z nas. : )
Evagelia

Postprzez MPietak Pn, 1 września 2014, 07:40

Evagelia napisał(a):Jeszcze sie nei spotkalam, zeby komus nie odmawiajacemu modlitwy zabrano talerz z przed nosa.. :hmm: wiec chyba przesadzasz, a jesli komus tak bardzo przeszkadza ta modlitwa przed posilkiem to niech poszuka posilku gdzies indziej, nikt na sile przeciez nie zaciaga na te jedzenie.. niech idzie tam gdzie nie bedzie zmuszony wysluchac podziekowania Bogu za dar w postaci posilku I prosb poboglawienia jego, z pewnoscia takich miejsc jest cala gromada..

W tym miejscu należy zakończyć tę dyskusję niech każdy wyrobi sobie własne zdanie :hmm:
jak sie komu nie podoba niech spada :lol: dobre najważniejsze by nie myślał ;)
( myślę więc jestem ) chyba ? :hmm:
MPietak
3.
1...

3.
1...

Następna strona