vengo napisał(a):
Tak nawiasem mówiąc to najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest malowanie na zupełnie gładkiej płycie HDF, oczywiście zagruntowanej, jest tylko dwa minusy; pierwszy-potencjalny klient nie chce na płycie lub marudzi; drugi-płyta po zagruntowaniu lekko się wypacza.
Tak więc poszukuję czegoś, co jest jak najbardziej gładkie.
Chyba najgładsze podłoże uzyskasz właśnie na płytach sklejkach przeklejonych płótnem bawełnianym (np prześcieradła) i grunt dobrze wyszlifowani delikatnym papierem ściernym. Tak jak wspomniał Zephyr7 w poradnikach znajdziesz różne przepisy ( np.Techniki malarskie spoiwa organiczne - Władysław Ślesiński)
Klient nie chce na płycie? To masz do wyboru albo robisz sam blejtramy albo kupujesz
Mąż ostatnio kupił mi przez pomyłkę (chciałam inne) podobrazie Adam Pałacki Art Creative(nie miałam wcześniej) ma bardzo drobny splot. Chyba najdelikatniejszy porównując z tymi co do tej pory miałam. Będziesz w sklepie zobacz może mają i oceń czy Ci będzie odpowiadać.
Chyba warto poważnie zastanowić się nad własnej roboty podobraziami-gruntami. Ostatnio czytałam o badaniach prowadzonych nad przyczepnością olei do akryli (tak podmalówka akrylowa jak i grunty które też są akrylowe). Okazuje się, że olej z biegiem lat odwarstwia się. Badania były prowadzone prawie 30 lat. Artykuł na ten temat był podobno w magazynie The Artist's ale to już kilka lat temu i być może dziś konkretniej znana jest przyczyna odwarstwiania i zrobiono coś z tym? Czy są w sklepach podobrazia typowe do malarstwa olejnego gdzie grunt nie jest na bazie akrylu?
Gdy byłam chora i wysłałam moją połówkę do plastyka przy okazji mężowych zakupów

stałam się posiadaczką podobrazia Royal Talens Art Mix. Ta nowość na rynku skierowana jest dla osób korzystających z różnych technik (tempera, akryl, olej). Ciekawa jestem czy tu podłoże tez jest na bazie akrylu?
A miał wszystko dokładnie na karteczce spisane...Akurat potrzebuję konkretnych...Chyba ekspedientka była urodziwa z darem przekonywania

Mieć tylko nadzieję, że nie będą złe i pani doradziła dobrze

Jeśli mąż jej wpadł w oko to pewnie będę zadowolona...oczywiście z blejtramów