Irranea Blathin

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez Irranea Blathin Pt, 12 listopada 2010, 00:52

od razu zacznę od wklejania zdjęć.
nr 1. klatka schodowa w akademii muzycznej w Łodzi. zdjęcie wykonane w technice HDR [high dynamic range].
Obrazek

nr 2. detal poręczy w budynku starych browarów łódzkich. również HDR.
Obrazek

nr 3. komin właściwie jeden z bardzo wielu w łodzi. to zdjęcie, to również HDR.
Obrazek

nr 4. korytarz, który nieco przyprawia o klaustrofobię. jest to przejście na wieżę zamkową w moim rodzinnym mieście. i jedyne wstawiane przeze mnie dziś zdjęcie, które nie jest HDRem i jest to miejsce ogólno dostępne.
Obrazek
Irranea Blathin
1...
..

1...
..

Postprzez Waldemar Jarosz Pt, 12 listopada 2010, 08:53

Szczególnie ostatnie mi się podoba! :brawo:
Waldemar Jarosz
.
..
2...
3..

.
..
2...
3..

Postprzez jolakos4 Pt, 12 listopada 2010, 11:55

Witaj, podoba mi się nastrój Twoich prac , balustrada i wąski korytarz . Przypominają się kamieniczki holenderskie o szerokości 2 m. Czy możesz coś powiedzieć o technice HDR ?
jolakos4

Postprzez Irranea Blathin Pt, 12 listopada 2010, 14:11

oczywiście, że mogę coś na ten temat powiedzieć.
technika ta polega na wykonaniu trzech [lub więcej] zdjęć tego samego kadru. z tym, że w różnej ekspozycji. jedno zdjęcie jest prześwietlone, drugie jest normalne, a trzecie niedoświetlone [czyli, np. +2, 0, -2]. następnie te trzy zdjęcia [lub więcej zdjęć, to zależy jakie możliwości ma aparat, choć myślę, że 3 zdjęcia są wystarczającą liczbą] łączy się w jedno. pozwala to osiągnąć obraz z dużą rozpiętością tonalną.
:)
Irranea Blathin
1...
..

1...
..

Postprzez muszka111 So, 13 listopada 2010, 02:25

a gdzie się te zdjęcia łączy?...w aparacie czy w PS?...i jakim aparatem robisz zdjęcia?
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez Irranea Blathin So, 13 listopada 2010, 14:17

zdjęcia łączy się w photoshopie. aczkolwiek ja używam programu photomatix, bo moim zdaniem szybciej się to robi, do tego jest to mniej skomplikowane i łatwiej jest osiągnąć efekty, które się chce.
a posiadam sony alpha 300 o ile się nie mylę. posiadam dwa kity - 18-70 i 50-200, ale nie narzekam, zwłaszcza na ten pierwszy, bo jego dolna granica to 18, więc jako tako sprawdza się w fotografowaniu architektury i wnętrz [a to głównie fotografuję]. choć nie ukrywam, że marzy mi się taki 10-20, albo 8-16, ale to na razie sfera marzeń, bo nie mam zamiaru kupować nowych obiektywów do aparatu, którego pewnie za jakiś czas wymienię.
Irranea Blathin
1...
..

1...
..

Postprzez Gosik So, 13 listopada 2010, 19:38

Irranea Blathin napisał(a):choć nie ukrywam, że marzy mi się taki 10-20, albo 8-16,

A co z dystorsją przy tak krótkich ogniskowych? Przy fotografowaniu architektury to raczej niezbyt pożądany efekt.
Gosik

Postprzez Irranea Blathin So, 13 listopada 2010, 20:40

niestety, faktycznie przy takich ogniskowych mogą powstawać takie wady. i raczej nic się z tym nie zrobi. no chyba, że ktoś lubi zabawy w photoshopie w zniekształcenia i prostowanie. niestety, nigdy nawet w ręku nie miałam takiego obiektywu, więc nie wiem w jak dużym stopniu powstają te wady, co nie zmienia faktu, że chciałabym mieć coś takiego w swoim posiadaniu.

co do łączenia i prostowania zdjęć, to w swoim dorobku mam połączony [z około 50-60 zdjęć] fragment ulicy sienkiewicza oraz fragment [także łączenie koło 50-60 zdjęć] tuwima w łodzi.
5. bez tytułu, fragment wycięty z fragmentu ulicy sienkiewicza w łodzi. łączone z 24 zdjęć.
Obrazek

6. pałac poznańskiego w łodzi. a konkretnie kominek w sali balowej. HDR.
Obrazek

7. stary tramwaj, który został całkowicie odnowiony, ale niestety nie jeździ i stoi sobie w jednej z zajezdni w łodzi. również HDR.
Obrazek
Irranea Blathin
1...
..

1...
..

Postprzez Gosik N, 14 listopada 2010, 18:09

HDR jest "urokliwy" i może robić wrażenie na kimś, kto nie bardzo wie, "z czym się je" forografię. Założeniem całej technologii HDR było uzyskanie takiej rozpiętości tonalnej, jaka jest przypisana ludzkiemu oku. Tymczasem wszelkiej maści "artyści" zaczęli używać jej do "własnych wizji", tymczasem dobry HDR to taki, po którym nie widać udziwnień, przerysowań, przebarwień. Wiem, że na etapie mapowania trudno oprzeć się pokusie (albo pozostać na etapie ustawień domyślnych programu), jednak sztuka w tej akurat dziedzinie polega na umiarze. O ile schody w Akademii są do przyjęcia, o tyle Komin jest całkowicie nieudany, podobnie jak czarujący tramwaj. Kominek i Poręcz są niezłe. Natomiast panorama to raczej dokumentacja budowlana niż dobre foto.
Sorry za szczerość, ale foto to akurat moja pięta Achillesa.
Gosik

Postprzez Irranea Blathin Pn, 15 listopada 2010, 18:29

jak najbardziej taka szczerość mi się bardzo podoba.
co do panoramy, to właśnie miała służyć, jako dokumentacja budowlana na uczelnię. podałam ją tylko jako przykład 'prostowania' budynków w photoshopie. w innym wypadku wcale bym tego tu nie umieściła.
myślę, że jest to kwesta względna, czym jest dobry HDR, czy wizja fotografa jest zła czy dobra. tak samo można się spierać, czy obraz danego malarza jest zły czy dobry, czy jego wizja jest fajna, czy nie jest to przerysowane itd. moim zdaniem właśnie to przerysowanie niektórych HDRów jest bardzo urokliwe. sama nie lubię przesadzać, ale fakt jest właśnie taki, że czasem nie mogę się oprzeć, bo właśnie kiedy są te przebarwienia i udziwnienia, obraz wydaje się być dla mnie ciekawszy.
Irranea Blathin
1...
..

1...
..

Następna strona