Evagelia

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez olgaannahm Pn, 23 września 2013, 16:02

Oj, chyba się Zeus troszkę zdenerwował... :D
olgaannahm
..
1.

..
1.

Postprzez Grzegorz Tyrała Pn, 23 września 2013, 20:15

No to trochę zakręciło... :hmm:
Grzegorz Tyrała
2.
1..

2.
1..

Postprzez MPietak Wt, 24 września 2013, 07:21

olgaannahm napisał(a):Oj, chyba się Zeus troszkę zdenerwował... :D

prędzej gotowym pomyśleć ,że są to wiatry ,(tz bąki )"puszczane przez Zeusa w kierunku Neptuna aby ten wiedział kto może sobie na więcej pozwolić :lol: :D Eva zdjęcia Super :ok: :brawo:
MPietak
3.
1...

3.
1...

Postprzez Evagelia Wt, 24 września 2013, 08:28

:lol: :-* Zarty zartami, ale w obliczu czegos takiego czlowiek realnie odczuwa, ze ani jeden wlos na jego glowie nie nalezy do niego.. o tak w jednej chwili moze cos takiego zstapic z nieba i po wszystkim.. takim malutkim i bezsilnym sie czuje, takim niczym.. na szczescie te traby zanim dotarly do ladu podniosly sie wystarczajaco i szkod nie narobily, tylko sie troche nakurzylo jak podniosly piasek z plazy. Ale.. klimat zwariowal.. traby, tu? :hmm:
Evagelia

Postprzez zephyr7 Śr, 25 września 2013, 21:10

Evagelio, wspaniałe zdjęcia, mieszkasz w wyjątkowo pięknym miejscu!

Swoją drogą, wracając do Twojej techniki czterokoloru - wydaje mi się, że otoczenie, w który, żyjemy ma kolosalny wpływ na kolory, które dostrzegamy i którymi malujemy.

Zauważyłem (nie wiem, czy słusznie), że w większości miejsc, gdzie klimat jest gorący, w malarstwie dominują: czerwona i złota ochra, czerń i jakiś głęboki błękiy (granat?). Południe Hiszpanii, środkowe i południowe Włochy, niektóre rejony Grecji i Bałkanów.

Zauważcie, jak zmienia się kolorystyka prac europejskich artystów, którzy nagle zaczynają tworzyć np. w Wenecji, na połudiu Francji, czy bardziej egzotycznych rejonach, jak np. Martynika (Gauguin)...
zephyr7

Postprzez Beata Śr, 25 września 2013, 21:18

Wiatry Zeusa :lol: :lol: :lol:
Łowcy trąb to zielenieją z zazdrości jak widzą Twoje zdjęcia ;) Niesamowity widok :ok: Całe szczęście, że podniosły się i nie weszły w ląd. Żywioły są fascynujące ale lepiej zmykać jak się coś takiego widzi. Chociaż jak znam siebie to pstrykałabym póki by mnie nie zmietło :) Na jednej z wycieczek okazało się że jestem lepsza od Japońców...na nich przewodnik musi czekać aż porobią zdjęcia...ja kończę zwiedzanie z następną grupą...już nikt nawet nie chce na mnie czekać :lol: Zmietła by mnie ta trąba jak nic :lol:
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez Beata Śr, 25 września 2013, 21:23

zephyr7 napisał(a):
Zauważyłem (nie wiem, czy słusznie), że w większości miejsc, gdzie klimat jest gorący, w malarstwie dominują: czerwona i złota ochra, czerń i jakiś głęboki błękiy (granat?). Południe Hiszpanii, środkowe i południowe Włochy, niektóre rejony Grecji i Bałkanów.
.

Nawet zestawy farb mamy :)
Maimeri - farby olejne Terre Grezze d'Italia, Naturalne Ziemie Włoskie
Maimeri - farby olejne, seria Mediterranean - Śródziemnomorska

a u mnie nad naszym rodzimym morzem niebo nigdy nie jest czysto niebieskie jak w głębi kraju...zauważyliście to?
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez Evagelia So, 8 lutego 2014, 15:23

zephyr7 napisał(a):Zauważyłem (nie wiem, czy słusznie), że w większości miejsc, gdzie klimat jest gorący, w malarstwie dominują: czerwona i złota ochra, czerń i jakiś głęboki błękiy (granat?). Południe Hiszpanii, środkowe i południowe Włochy, niektóre rejony Grecji i Bałkanów.

Pogoda i klimat rzeczywiscie zdaje sie wplywac na kazdego, a u malarzy to jest po prostu bardziej widoczne, bo oni pozostawiaja tego slady w swoich pracach. To chyba wychodzi podswiadomie. W Grecji jest duzo slonca i swiatla, do tego cieplo, gory i morze to i nastroj jest bardziej radosny, co sie pewnie uwidacznia w weselszych i lzejszych badz bardziej wyrazistych barwach.

Beata co masz na mysli piszac "czysto niebieskie", ze jest zawsze przychmurzone czy szarawe? W grecji niebo nigdy nie jest wyraziscie niebieskie.. jest takie jasnoblekitne albo wlasnie szarawe, juz nawet nie pamietam takiego niebieskiego polskiego nieba.. :( Piekne te polskie niebieskie niebo, zwlaszcza latem gdy kontrastuje ze zlocistymi klosami zboz..
Evagelia

Poprzednia strona