czym jest naśladowanie natury?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez Gosik Pt, 10 września 2010, 08:12

Może warto przeczytać i zastanowić się nad tekstem, który widnieje w podpisie Oldmalarza:
"najpierw naucz sie malowac jak starzy mistrzowie dopiero pózniej mozesz malowac co zechcesz.."
bo to wyjątkowo trafna sentencja. Dodałabym jeszcze do niej "i jak zechcesz", bo jeśli takiej umiejętności się nie posiada, to wszelkie teorie typu "maluję, bo tak mi w sercu gra" albo "tak to namalowałam, bo tak to widzę" są tylko żałosną wymówka, maskującą albo brak umiejętności lub być może nawet talentu, a to z kolei rodzi potem pytania, czy kopiowanie natury to sztuka. Okazuje się, że jednak sztuka, bo udowodniło to wielu, dziś uważanych za wielkich.
Gosik

Postprzez muszka111 Pt, 10 września 2010, 12:17

Brawo :brawo: Gosik...miałam podobnie napisać...tak uczył mnie mój mistrz...
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez Waldemar Jarosz Pt, 10 września 2010, 18:11

Widzę , że Lamka lubi Salvadora Dolarsa! :dobani: Targi końskie Józka nie są nudne! :ok:
Waldemar Jarosz
.
..
2...
3..

.
..
2...
3..

Postprzez Beata Pt, 10 września 2010, 18:40

Mozna malować co się chce, jednocześnie nie rezygnując z pracy nad warsztatem. Kopiowanie natury czy dzieł znanych mistrzów daje solidne podstawy do dalszej pracy. Wiem, ze wiele osób nie lubi realizmu, ale sadzę, że jest to najlepszy sposób na sprawdzenie siebie, tu nie ma mowy o pomyłkach, wszystkie błedy w obserwacji, zle proporcje, cienie, zle dobrane barwy itd. widoczne są gołym okiem. Myśle, że jest to częsty powód uciekania od realizmu młodych artystów. Chęci są ale progi za wysokie ;) Trzeba mieć talent i cierpliwość aby oddać to co widzą oczy,a do tego wyobraznię/twórczy umysł aby malować duszą. I to nie wszystko, potrzebne są lata nauki i pracy ;)
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Poprzednia strona