komisarz pleneru?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez oldmalarz Śr, 28 września 2011, 21:14

komisarz pleneru...
kim jest ? jak jest jego funkcja i przydatnosc? za co odpowiada? jaki jest cel i zasadnosc isnienia takowej funkcji? oraz jaka jest jego geneza? i jak daleko ona siąga? ..
wie ktos?....
oldmalarz

Postprzez Krysia karo konin Śr, 28 września 2011, 21:55

Na niektórych plenerach jest dwóch komisarzy.
Komisarz organizacyjny,który odpowiada za warunki bytowe itd.i niekoniecznie maluje.
Drugi,to komisarz artystyczny,który jest odpowiedzialny za jakość prac na plenerze i dobór ludzi.
Krysia karo konin

Postprzez oldmalarz Śr, 28 września 2011, 22:17

troche to dla mnie niejasne ....
czyli jak artysci przyjadą na plener i warunkii bytowe sa nieodpowiednie to jak on "odpowiada" ..? zwraca różnice w kosztach, obrazach, czy jak? i przedkim niby odpowiada? przed plenerowiczami czy przed organizatorem..?
...a z ta jakoscia prac to jak jest? ..jesli jakosc jest nie do pzryjecia to co zwrot kosztów czy wydalenie z pleneru?
a dobór ludzi którzy notabene sa juz na plenerze to jak to rozumieć..?

po wielu wielu plenerach nadal ta funcja jest dla mnie zagadką..
oldmalarz

Postprzez Krysia karo konin Śr, 28 września 2011, 22:49

Komisarz organizacyjny wynajduje miejsca,gdzie mogą odbywać się plenery.Wysyła maile z propozycjami,ustala warunki pobytu i co może zaoferować.Szuka sponsorów.Zapraszani ludzie nie mogą być nastawieni roszczeniowo,bo znają warunki przed wyjazdem.Jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś miał jakiekolwiek pretensje i żądał zwrotu pieniędzy,bo był rozczarowany.
Jeśli chodzi o funkcje komisarza artystycznego,to jest funkcja społeczna powołana w celu pomocy komisarzowi organizacyjnemu,który może być dobrym menadżerem,a nie koniecznie malarzem,czy rzeźbiarzem.
Taka osoba współpracuje ze sponsorami i ludźmi ,którzy zapraszają na plener.Zna ich wymagania i dąży do tego żeby prace były na jakimś poziomie zgodne z oczekiwaniami.Codziennie omawiane są prace.
Nie ma z tym problemu,bo zapraszani są ludzie,którzy maja jakiś dorobek i wiadomo na co może komisarz liczyć.
Malarze wcześniej znają zwyczaje i albo się na to godzą ,albo nie.
Jeśli malarz się nie sprawdzi,to na następny plener nie jest zapraszany.
Proste.
Krysia karo konin

Postprzez Magdalena Sciezynska Cz, 29 września 2011, 21:08

ja sie nie wtrące, poza tym , że "ktoś" mi dobrze znajomy chciał mnie wysadzić w funkcji komisarza "mojego " pleneru do którego dołaczył sie UM I zaczoł dołki kopać , bo za komisarzowanie bierze 2000zł ( za 10 dni, - fajnie, NIE....)
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Gluch Cz, 29 września 2011, 21:13

Zorganizuj sam plener , to będziesz wiedział o co chodzi i nie będziesz przelewał pustego w próżne
Gluch

Postprzez Gluch Cz, 29 września 2011, 21:20

Trochę Madziu mnie zaskoczyłaś bo wiem o kogo chodzi i by mi się to trochę zgadzało.
Gluch

Postprzez Magdalena Sciezynska Cz, 29 września 2011, 21:24

zgadłeś
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez oldmalarz Cz, 29 września 2011, 22:05

Lamka napisał(a):, bo za komisarzowanie bierze 2000zł

no wreszcie ktos udzielił poprawnej odpowiedzi bez koloryzowania..- to miłe..

Gluch napisał(a):Zorganizuj sam plener , to będziesz wiedział o co chodzi

rozumiem ze jak bedę chciał sie dowiedziec jak sie piecze chleb to doradzisz mi bym kupił sobie piekarnie ..- super
oldmalarz

Postprzez Magdalena Sciezynska Cz, 29 września 2011, 22:12

z komisarzowaniem jest tak jak z zawodem np. lekarza
jeden uprawia z zamiłowania ( i od ludzi biednych nie bierze za wizyte znam z autopsji)
inny dla pieniedzy .....
a potem robi odpowiednia specjalizację ---- bo jest jeszcze wiecej pieniedzy
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.