komisarz pleneru?

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez rudiart Cz, 29 września 2011, 23:42

Zechciejcie wybaczyć ale nie bardzo łapię temat "komisarz pleneru ?"- nie mam pojęcia co się komu ubździło.
W tej tzw. demokracji to sie wiele spraw porąbało, czasem sa plenery z prawdziwego zdarzenia a czasem... spotkania ludzi o podobnych zainteresowaniach...
Komisarzem pleneru zwykle od zawsze był nie organizator ale ktoś z autorytetem , znawca sztuki i był to tzw. komisarz artystyczny, korygował poczynania uczestników pleneru, doradzał, dbał o poziom prac.
Czasem gdy organizatorem nie była instytucja , związek "komisarzem do spraw organizacyjnych , określono osobę która o sprawy organizacyjne pleneru dbała, papu , noclegi, nagrody,wycieczki itd. w sumie aby wszystko było co potrzeba .
Tak było dawniej (w ubiegłym wieku), takie zwyczaje zastałem w latach 70 gdy zaczynałem przygodę z plenerami i tak bywa na dobrych plenerach z prawdziwego zdarzenia.
Obecnie plenerów jest więcej a co za tym idzie i zwyczaje się "wymieszały"... bywa że ktoś przedsiębiorczy organizuje plener malarski , rzeźbiarski czy mieszany i usiłuje mieć wpływ na poziom artystyczny, a raczej co mu mają namalować lub wyrzeźbić... dobrze jak sie na tym zna ale w praktyce bywa różnie, różniście :lol:
Zwyczajowo organizator zapraszał kogoś z autorytetem , znawcę sztuki i ten pełnił funkcję komisarza art. lub minował któregoś z uczestników o nie kwestionowanym autorytecie i zwykle było to podane w regulaminie pleneru jak też i sam temat przewodni pleneru. Honorarium komisarza pleneru zwykle określał organizator i była to ich sprawa "za ile"
Jak teraz bywa sami wiecie najlepiej.
Do spraw czy ktoś kogoś wygryzł , czy ktoś się nadaje na jakiegoś komisarza to mnie nie interesuje, wiele rzeczy psieje w okół mnie, zwyczaje , honor , słowo honoru, zwyczaje i ludzie itp. itd. ... i plenery psieją ale za to jest ich o wiele więcej. Każdy sobie wybiera to co mu pasuje i plenery też.
Życzę wszystkim udanych plenerów z prawdziwego zdarzenia .
Pozdrawiam :)
rudiart
1...

1...

Postprzez Gluch Pt, 30 września 2011, 10:20

Najczęściej komisarz jest organizatorem pleneru, pozyskanie środków oraz ich rozliczenie podlega ścisłej procedurze i wg. mnie nie może płacić sam sobie, jego praca wchodzi pakiet pracy społecznej. Tak jest w każdym razie u mnie gdzie organizatorem jest prowadzone prze zemnie stowarzyszenie. Co ja z tego mam
,dużo pracy , wiele satysfakcji , i zawsze przez tych 17 już edycji były osoby bardzo zadowolone z pobytu i samoistnie coś dla mnie namalują lub wyrzeźbią. W tym roku bardzo fajne prace dodatkowe otrzymałem
od Andrzeja \Jawa\ Maćka |\Osjan\ Marysi Bujały + dodatkowo filmik z pleneru , oraz Dorotki Łaz z Mielca\wygrała głosowanie na nagrodę burmistrza\ Tereni Mydlarz i Marka Czekalskiego. Uzbierała się przez te lata mała kolekcyjka która ma dla mnie wartość nie tylko finansową.Bywało gdy plener był finansowany całkowicie przez osoby prywatne \Opalenica , Nowy Targ\ że za prowadzenie dostawałem oficjalnie nagrodę. Myślę ,że przy plenerach organizowanych z funduszy unijnych gdzie już w projekcie przewiduje się wynagrodzenie dla komisarza i osób funkcyjnych, w wypadku zakwalifikowania pieniądze są. Ponadto komisarz ma trudne zadanie bo musi realizować cele pleneru co czasami wiąże ręce artystom .
Gluch

Postprzez oldmalarz Pt, 30 września 2011, 13:11

rudiart napisał(a):Komisarzem pleneru zwykle od zawsze był nie organizator

Gluch napisał(a):Najczęściej komisarz jest organizatorem pleneru, .

hmm.. :hmm:

Od admina: edytowane z dbałości o zachowanie jakości dyskusji i dobrej atmosfery na forum KTS
oldmalarz

Postprzez Krakusia Pt, 30 września 2011, 21:51

Trochę zbaczam z tematu, ale przypomniało mi się teraz więc pisze tutaj:
Moja koleżanka jest pracownikiem domu kultury i jeździ na plenery malarskie jak na delegację słuzbową czyli bez wykorzystywania urlopu, a komisarz pleneru podbija jej druk delegacyjny, który później zostawia w księgowości swojego DK. Plener przez Jej pracodawce jest traktowany jak szkolenie lub ogólnie mówiąc podnoszenie kwalifikacji. Pisze o tym, bo może nie wszyscy wiedzą, że tak można a także pracują w podobnych instytucjach.

Ja mogę Jej tylko pozazdrościć szefa
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Gluch Pt, 7 października 2011, 13:25

Od admina: edycja j.w...... Andrzej \jawa\ np. którego
wymieniłem to bardzo zdolny artysta \ chociażby co dopiero otrzymany medal Ministra Kultury\ który nie musi
cokolwiek komuś dawać żeby być na jakimś tam plenerze w Makowie P. czy gdzie indziej. TO O NIEGO SIĘ BIJĄ. jak i o pozostałe wymienione prze zemnie osoby , organizatorzy. Z Tobą też negocjowałem udział u nas i nic nie wyszło z powodu twojej erotomani a nie spraw które sugerujesz. Jest mi wyjątkowo przykro , że z tak fajnych
ludzkich odruchów \zrobienie komuś przyjemności\ robisz niesmaczny interes. Ja też wielokrotnie zostawiałem organizatorom dodatkowo małą pracę , jeżeli widziałem jak nas szanują i o nas dbają, bo sam wiesz że różnie bywa. Proponuję nie wracajmy do tego tematu , chyba że doczekasz się takiego odznaczenia jak Jawa.
Gluch

Postprzez oldmalarz Pt, 7 października 2011, 15:07

Od admina: edytowane j.w.
oldmalarz

Postprzez columb26 Pt, 7 października 2011, 22:34

trochę sie drapiecie, ale to nie moja sprawa... :dobani: kiedyś myślałem ze tworzymy jakąs brac!!! ale szybko się okazało , ze to fikcja... nie będe wchodził w wasze polemiki...wypowiem sie w temacie/// byłem na jednym plemerze tylko, ale dziękuję Bogu ze pozolił mi na nim byc...poznałem swietnych ludzi, wspaniałych artystów i załuje ze pod zadnym wzgledem im nie doruwnuje.... dużo bym chciał , ale bez ciezkiej pracy nicie z moich planów.... moze jesteście lepsi odemnie pod wzgledem artystycznym, ale ja jeszcze nie mam takiego kwasu , którym wy tu szpuncicie...po co to wszystko///??? w ajkim celu??? dla kogo i za ile??/ róbmy to co robimy a reszte zastawmy Wszechmocnemu :)

P.S. Sztuka jest dla nas!!!!!!, nie dla mas!!!
columb26

Postprzez muszka111 Pt, 7 października 2011, 23:46

Columb brawo za to co napisałeś... :brawo:

to przykre, że musicie sobie dokuczać na forum... :hmm:
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez Magdalena Sciezynska Pt, 7 października 2011, 23:55

dołączam się
szkoda zycia na waśnie spory i inne intrygi