Miejsce pracy malarza

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

Postprzez oldmalarz Wt, 12 października 2010, 12:28

Krysia to juz nie chodzi o to że mnie wzieło bo reorganizacja mojej pracowni i sprzetu zaceła sie juz dawno wspominałem o tym zaczołem od akwarel pedzli przyborów do rysunku farbi pedzli olejnych ..raz na 20 lat pzrydało by sie wszysko odnowic ..pedzle w rekach sie rozpadały :) aeografy miałem radzieckie az wstyd było pochwalic sie na forum aero ..
trzeba było pzreorganizowac i wymienic na nowsze..na nastepne 20 lat a wiadomo jak bedzie w pzryszłosci ..? :dobani:
teraz pzryszła kolej na aero.. ostatnia dziedzina
MPietak ..niestety deski snowbordowe kaski czy maski samochodowe nie wchodza w gre ..nie ma do tego warunków czyli pomieszczenia.. ani pewnie czasu by nie starczyło jak to mówia lepszy wróbel w garsci niz gołąb na dachu ..poza tym juz sa u nas lepsi odemnie w tej materi po co im robote odbierac.. ;)
ja jak do tej pory skoncentrowany jestem na koszulkach malowaniu swietych i artystycznym malowaniu na kartonie ilustracyjnym ....mnie to wystarczy ..a przeciez jeszce robote swoją trza zrobic czyli olejki akwarele ..

Krakusia ..słoiczków jest od cholery..80 sztuk schmike laserunkowych i kryjących. ...do jedwabiu ze 30 ..
to tak srednio ..bo uzywam w pierwszej fazie malowania wogóle gwaszu wzorem starego mistrza Chrisa Achilleosa
lecz nowa era pzryniosła nowe rozwiazania ..maluje sie sprecjalnymi farbani na koszulki "Textil"
na maskach samochodu czy kaskach maluje sie bazami samochodowyni i emaliami na bazie rozpuszczalnika ..maluja akrylami z tubki (chromacolor)rozpuszczonymi w wodzie .. prym wiodą modne bardzo na czasie cretaxysą farby do malowania tipsów..jest tego od jasnego gwinta..tak jak i aerografów ..od bardzo drogich Infinity po 50 złotowe..HS-30farby sie miesza tak jak Sui napisł tzreba wiedziec jaki powstanie kolor wlewajac krople tego i dwie innego koloru ..trazeba wiediec ile wlac bo z powrotem bo słoiczka zmiesznej farby nie wlejesz trzeba wypsikac.. ;)
najprostrza metoda jest malowanie motywów kolerem czarnym i białym..tu mieszcac nie tzreba zbytnio ..
i mozna zastosowac dolny zbiorniczek podcisnieniowy..
aerografy na bazie rozpuszczalnika czysci sie beznzyną lakiernicza albo nitro ..na bazie wody samą woda albo płynem do mycia szyb..
tak za kazym razem jak zmieniam kolor tzreba wypsikac pozostałosci koloru poprzedniego ..

to tak zgrubsza odpowiedzi na wasze pytania ..ten temat to temat rzeka ..kiedys sie zbiore w sobie napisze wiekszy artykół bo tego jats tak duzo ze starczyło by na rozprawe..kompresory, rodzaje aerografów ,rodzaje technik malawania podłoze, rodzje farb , rodzaje dysz..dysze maskowania stosowanie szablonów..rodzje zastosowan jak MPietak pisał..no jest tego wrecz za duzó..aby tak krótko o tym napisac..
co do filmików polecam Przemka..
http://webcache.googleusercontent.com/s ... pl&ct=clnk
oldmalarz

Postprzez Krakusia Wt, 12 października 2010, 17:24

Jakoś mnie to nie kręci, ale może kiedyś .... Dzisiaj dostałam od męża w prezencie nowe pigmenty w proszku Kremera i jestem bardzo szczęśliwa.
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Krysia karo konin Cz, 11 listopada 2010, 20:04

Zamieszczam nowe zdjęcia z pracowni,bo się trochę zmieniło.

IMG_3107.JPG
IMG_3107.JPG (106.31 KiB) Przeglądane 7493 razy
IMG_3124.JPG
IMG_3124.JPG (85.25 KiB) Przeglądane 7493 razy
IMG_3125.JPG
IMG_3125.JPG (101.26 KiB) Przeglądane 7493 razy
IMG_3111.JPG
IMG_3111.JPG (93.04 KiB) Przeglądane 7493 razy
Krysia karo konin

Postprzez Krakusia Cz, 11 listopada 2010, 22:59

Piękna pracownia Krysiu. Jeeeejku, ale masz farb i to pełne tuby. Super :brawo:
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Krysia karo konin Pt, 12 listopada 2010, 01:18

Krakusiu,robiłam wczoraj porządek i te wyciśnięte bez kropelki farby poszły do kosza,na barku zostały końcówki.A czy piękna ta pracownia?,ważne ,że jest i cały czas ją udoskonalam.Mam tam świetne światło.Pozdrawiam.
Krysia karo konin

Postprzez MPietak Pt, 12 listopada 2010, 08:01

Widać kobiecą rękę a i światła naprawdę nie brakuje.Jak poczujesz się zmęczona można się przekimać ..superowo :ok: :brawo:
MPietak
3.
1...

3.
1...

Postprzez jolakos4 Pt, 12 listopada 2010, 11:21

To jest miejsce ,,z duszą", czuje się od razu, nastrój twórczy panuje :) . Masz wielki porządek w pracowni , u mni e jest różnie. Mam pomieszczenie szerokości 1, 40 m, to aneks kuchenny, i trudno tu się dobrze zorganizować. Jak zrobię porządek, to też prześlę zdjęcia, teraz wciąż jestem zajęta przy kolejnej wystawie.
jolakos4

Postprzez Beata Pt, 12 listopada 2010, 14:45

Doskonałe miejsce do pracy :ok: Ja niestety nie posiadam takiego kącika a i z światłem mam problem :(
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez oldmalarz Cz, 16 grudnia 2010, 13:09

kubek-pojemnik-na-pedzle_22.jpg
kubek-pojemnik-na-pedzle_22.jpg (33.17 KiB) Przeglądane 7436 razy

dobra rzecz w pracowni do cienkich pedzli ktore wymagaja szczególnej dbałosci bo szpic sie starsznie niszcy i tepi o dodatkowo włosie sie kzrywi jak sie obchodzi z nieuwaga dla cienkich pedzli.. ;)

http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... ia+pedzli+
oldmalarz

Postprzez MPietak Cz, 16 grudnia 2010, 18:32

Oldek jesteś profesjonalistą pod każdym względem.Takich pędzelków w życiu nie widziałem.Kurcze to uświadamia mi że nigdy nie będę malował :dobani: :(
MPietak
3.
1...

3.
1...

Poprzednia stronaNastępna strona