przez infrawizjer Cz, 29 września 2011, 13:46
a więc mamy podstawę o do prowadzenia dalszych dywagacji ... zajmiemy się teraz problemami sztuki , kiczu i tandety ... wspomniałbym tez co nieco o artdeco i umieścił w jeszcze innej szufladzie ... w sumie jeśli chodzi o sztukę użytkową i w niej znajdziemy dzieła sztuki , kicze i tandetę ... jednak podejście do niej jest nieco inne ideologicznie ... sztuka użytkowa często nie ma pretensji do bycia dziełem sztuki ... i to chyba główna różnica ...
... przez wieki próbowaliśmy określić kanony piękna, od harmonii i idealizmów platońskich ... przez oszczędność i marność średniowieczną ... przepych baroku ... aż po nowoczesne nienasycenie formy ... lekcje z historii sztuki myślę, że każdy musi odrobić sobie sam ... ja skupie się na refleksji dotyczącej sztuki nowoczesnej ... i sposobie pojmowania dzieła estetycznie pięknego , jakie wypracowaliśmy dla odbioru obiektów artystycznych poprzez rozmowy o sztuce w kulturze Europejskiej ...
myślę że chodzi o założenia ogólne dotyczące różnych dziedzin plastycznych ... dzieło sztuki charakteryzuje ...
- szczerość ( dla tego na jednej półce możemy postawić np Nitkę , Wróblewskiego i Picassa ) prawdziwość formułowania myśli językiem plastycznym ... używanie płótna jak kartki do zapisu myśli o wartości emocjonalno ideologicznej ... mówiąc prościej żaden z nich nie namalował kwiatka w polu ... każdy z nich sięgał po pędzel by wyrazić swoje wewnętrzne zmartwienia, problemy ,czy stany emocjonalne ... w tym wypadku skazując się na ekshibicjonizm myślowo emocjonalny ...
- jeśli zachowana jest szczerość ... to prawie zawsze możemy zaobserwować indywidualny charakter dzieła sztuki , a co za tym idzie odmienną osobowość artysty ... nawet jeśli malarz prowadzi osobisty dialog z artystą minionych wieków .... jak np Boznańska z Rembrandtem ... czy Grzywacz z Wróblewskim ... po mimo widocznych inspiracji potrafili przetworzyć warsztat mistrza na własną autonomiczną osobowość twórczą ... dialog w sztuce jest nieunikniony ... pytanie kto dalej odbiegnie od peletonu ... choć to nie najistotniejsze ...
- konceptualizm ... często bywa pułapką to omówimy apropo tandety ... jednak jest on istotny w dzisiejszej sztuce ... dzieło musi mieć pretensje nowatorskie ...
- wartości estetyczne odpowiadające treści dzieła inaczej do odpowiedniej treści odpowiednia forma ...
cdn ... ()