Podobrazia i grunty

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości

Postprzez columb26 Śr, 23 listopada 2011, 19:55

Jezeli macie NETTO pod reką , to są tam podobrazia 30x40 cm 330g po 9.90. Właśnie jedno próbuję....:)
sa też jakieś pedzle syntetyczne po 5.99 ale nie kupowałem bo maluję szczeciną :)
columb26

Postprzez Krysia karo konin Śr, 23 listopada 2011, 20:20

Te płótna o których piszesz,to żadna okazja.Cenowo droższe niż na allegro,a jakość tych marketowych materiałów,to najczęściej nic dobrego.Ja odradzam.
Krysia karo konin

Postprzez Jagoda Śr, 23 listopada 2011, 20:24

...kiedyś koleżanka w Biedronce kupiła mi 2 podobrazia...były do wyrzucenia, bardzo uważam ,na jakość tego co kupuję i uważam,że jednak cena ma znaczenie...
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...
1..

Postprzez Beata So, 26 listopada 2011, 19:06

Od czwartku w Lidlu jest oferta:

19,99 za op. do wyboru zestaw: 3 szt. 25 x 30 cm, 2 szt. 40 x 40 cm lub 50 x 70 cm
gotowe do użycia płótno dla profesjonalistów i hobbystów
napięte płótno w 100% z bawełny canvas (380 g/m²) na drewnianych krosnach malarskich
3-krotnie gruntowane i gotowe do malowania
przeznaczone do farb olejnych i akrylowych
wraz z 8 klinami napinającymi do każdej ramy
grubość listewek: 1,6 x 3 cm

Blok z płótnami do malowania 34.99
z 100 % tkaniny bawełnianej canvas
z uniwersalnym ugruntowaniem do wszystkich technik malarskich
idealny dla hobbystów i profesjonalnych malarzy
10 arkuszy po 280 g/m²

wychodzi 3,50 za arkusz płótna 45x61

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl_pl ... date=22762

W ubiegłym roku też kupiłam i jestem zadowolona. Oczywiście dodatkowo gruntuje, mnie ich grunt nie odpowiada, ale gruntuje dodatkowo talensa i wszystkie inne podobrazia więc różnicy mi to nie robi ;)
Beata
.
...
2.
2...

.
...
2.
2...

Postprzez Indygo So, 26 listopada 2011, 20:14

Beata napisał(a):Blok z płótnami do malowania 34.99
z 100 % tkaniny bawełnianej canvas
z uniwersalnym ugruntowaniem do wszystkich technik malarskich
idealny dla hobbystów i profesjonalnych malarzy
10 arkuszy po 280 g/m²

widziałam te bloki w zeszłym roku - zastanawiałam się nad ich użytecznością. Trzeba by je chyba nakleic na jakieś podłoże, może na płytę pilśniową. Jak ich używałaś?
Indygo

Postprzez Grzeczny So, 26 listopada 2011, 23:26

Bloki płócienne z Lidla są fajne, daje się malować nieźle, są dość chłonące, raczej nie przełazi farba ani olej na drugą stronę...

Gorzej z blejtami - są z bawełny, gruntowane najwyraźniej nie najlepiej (bez impregnacji), grunt sam w sobie też dobry do olejów (nie jest jak cerata), ale media i czasem farby przełażą na drugą stronę, aż tak, że wypada położyć potem gesso kupne na tył wyschniętego obrazu, żeby nie było widać...

Pędzle - w kompletach kupowałem nie raz, w miarę dobre, ale... prawie jak żywiec, czyli dla tych, którym ciut niższa jakość pędzla nie przeszkadza.
Z farbami w Lidlu bym uważał... bywają takie olejne, w kompletach, które są "błyszczące" tzn., dają efekt ceraty - potem już po nich nie pomalujesz, chyba, że się je odtłuści.

Odtłuścić jest obrazy olejne najlepiej i... najtaniej... surowym ziemniakiem :D

Aha - bloki - pojedyncze "kartki" przykleja się do płyty pilśniowej nawet na plenerze - łatwiej przewieść - tak, by taśma zakrywała 2-3 cm krawędzi, a potem można to naciągnąć na krosna, ale trzeba mieć odpowiednie cążki.

Można też nakleić na płytę - wystarczy klej kostny, albo jedyny z "sztucznych" czyli wikol.
Grzeczny

Postprzez Indygo So, 26 listopada 2011, 23:41

Grzeczny napisał(a):Bloki płócienne z Lidla są fajne, daje się malować nieźle, są dość chłonące, raczej nie przełazi farba ani olej na drugą stronę...

Pędzle - w kompletach kupowałem nie raz, w miarę dobre, ale... prawie jak żywiec, czyli dla tych, którym ciut niższa jakość pędzla nie przeszkadza.

chłonne? A ja właśnie nie zdecydowałam się ich kupic, bo powierzchnia wydawała mi się jakaś taka ceratowa, plastikowa...

Pędzle lidlowe mam, używam ich tylko do akryli - nic nadzwyczajnego ale da się coś zrobic
Indygo

Postprzez Grzeczny So, 26 listopada 2011, 23:45

Chłonne - w sensie, że wyschną po tygodniu-dwóch, a nie jak raz kupiłem w biedronce i obraz był mokry po... miesiącu, a potem zaczął pękać i odpadać - po pół roku :D

Pędzle to zależy jakie -jak mają akuratnie wachlarzyki, czy te z nylonu, to można i do olejów, choć maja - zwłaszcza te ostatnie, irytująco krótkie rączki... za to jak tanio...
Grzeczny

Postprzez Indygo So, 26 listopada 2011, 23:57

ja mam szczeciniaste - były takie komplety okrągłych pędzli w rozmiarach od 1 do 10 w etui na zamek. Etui fajniejsze niż pędzle - włosie z nich wyłazi - dł drzewca ok 30cm, dla cienkich pędzli wystarczająca ale dla 10 mogłoby byc dłuższe. No ale 10 to też chudy pędzel...Nylonowych nie używam w ogóle.
Indygo

Postprzez Jagoda N, 27 listopada 2011, 14:49

Przerabiałam to o czym piszecie i postanowiłam...żadnych podobrazi , farb, pędzli , tanich ,z sieciówek, lepiej kupić jedno, a porządne, starcza na długo i w sumie wychodzi taniej.
Jagoda
3.
1...
.
..
...
1..

3.
1...
.
..
...