Obiecałem wrzucić przedwczoraj przepis na moją ulubioną rybę....więc dotrzymuję słowa
Dorada Królewska4 Świeże Dorady
4 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
1/3 cukinii
ząbek czosnku
sól , pieprz , masło i sparzone liście szpinaku do dekoracji
Doradę oczywiście kupujemy świeżą, nie wypatroszoną, a świeżość poznać to po szklistych oczach. Gdy są zamglone znaczy że nie jest pierwszej świeżości.
Zaczynamy od wypatroszenia i oczyszczenia z łusek zostawiając wszystkie płetwy na miejscu, gdyż stanowią pewien element dekoracyjny.
Usuwamy oczyNastępnie ścinamy górną krawędź przy kręgosłupie tak, aby kręgosłup był widoczny i wtedy zaczynamy ją "otwierać" od góry filetując wzdłuż ości. Kręgosłup przy głowie i ogonie odcinamy. Stawiamy ją na sztorc i formujemy w kształt łódki , gdzie wrzucimy warzywa. Środek dorady nacieramy czosnkiem wedle uznania a boki solimy oraz pieprzymy z obydwóch stron ( polecam sól morską z młynka, a pieprz najlepiej kolorowy również z młynka). można ją delikatnie natrzeć sklarowanym masłem lub oliwą.
przygotowanie warzyw:
Kroimy je na cieniutkie paski( jeszcze cieńsze niż włoszczyzna tzw. Julien )na sklarowanym maśle smażymy marchewkę razem z pietruszką ok 2 min, dorzucamy paseczki cukinii i smażymy całość jeszcze ok 1 minuty, delikatnie solimy.
faszerujemy tymi warzywami Doradę i formujemy tak by się nie przewróciła na bok w piecu.
Rozgrzewamy piekarnik do 160-180 st i pieczemy od 10-15 min do kruchości.
Uwaga: 2, 3 min przed końcem należy przykryć Doradę od góry , by warzywka nam się nie przypaliły.
Podawać od razu na sparzonych liściach szpinaku. Można również pozostałą część cukinii pokroić w medaliony i przesmażyć na masełku z solą i pieprzem
Życzę smacznego