Olej

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość

Postprzez Krakusia So, 12 grudnia 2009, 22:47

Ja jestem starej daty kobieta. Malować uczyłam się mając 8-10kolorów, olej lniany + terpentynę i werniks. Finito. Później przyszedł stan wojenny , następnie lata chude... To trwało wiele lat. Pewne nawyki zostały. Teraz jak wejde do sklepu lub internetu to oczopląsu dostaję od mnogości farb i chemii wszelakiej. Uczę się na nowo :D
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez oldmalarz N, 13 grudnia 2009, 01:26

heh to tak jak ja... tez starej daty....tez pamietam czasy gdzie talensy nie były dostępne dla zwykłego zjadacza chleba ;) ...

ja jakos szerokim łukiem obchodze olej tungowy ..w literaturze piszą że jest trójacy i wywołuje na skórze ludzkiej ropieni i smierdzi jak tłuszcz swinski..
oldmalarz

Postprzez Magdalena Sciezynska N, 13 grudnia 2009, 13:05

olej tungowy nie służy do malowania , to jest doskonały srodek do zabezpieczania drewna.
Magdalena Sciezynska
.
...
1.
2.
1..

.
...
1.
2.
1..

Postprzez Krakusia N, 13 grudnia 2009, 14:07

Nie znam, dlatego Was pytam. Firma Sinus tak go reklamuje: "Oryginalny olej chiński najlepszy do farb artystycznych, ze względu na właściwości i krótki czas schnięcia".
Krakusia
3...
2.
3..

3...
2.
3..

Postprzez Fen N, 13 grudnia 2009, 14:49

Ktoś wspominał,że używa go do malowania szpachlą-grube warstwy farby ponoć szybciej z nim schną.
Fen

Postprzez JeryL N, 13 grudnia 2009, 16:25

Olej tungowy ma cenne zalety ,a więc szybkie schnięcie niestety marszczy się i żółknie więc nie nadaje się a bardzo do malowania artystycznego,pozatym jest trujący.Mi ciekawy sie wydaje olej pachnotkowy nie dość że szybko wysycha (4 godz. ) to jeszcze jest przyjazny dla skóry stanowi wspaniały kosmetyk.Niestety nic nie mogę znależć o jego artystycznym zastosowaniu.Jest w ofercie Kremera i w internetowych sklepach ze składnikami kosmetycznymi.
JeryL

Postprzez oldmalarz N, 13 grudnia 2009, 16:28

olej szafranowy..?
oldmalarz

Postprzez JeryL N, 13 grudnia 2009, 16:35

Olej szafranowy to olej z tzw. "ostu:" czyli krokosza barwierskiego carthamus tinctorius z szafranem występujacym w nazwie łączy go tylko barwa uzyskiwana z ich barwników strasznie to myli.Od niedawna ten olej jako schnący jest wprowadzony do malarstwa.

Jest w ofercie firmy Meimeri zapewne wchodzi w skład spoiwa ich farb olejnych.
JeryL

Postprzez oldmalarz N, 13 grudnia 2009, 17:38

dzieki wielce mi pomogłeś.... :? ...to ze istnieje to tez wiem ..http://209.85.129.132/search?q=cache:B4 ... pl&ct=clnk
chodziło mi raczej o to dlaczego jest wprowadzony do malarstwa i jakie oddzielaja go róznice od tradycyjnego lnianego ..i co to znaczy ze zmiekcza i upłynnia farbę ..i dlaczego przede wszystkim uzywa sie go do bieli a nie do innych baRWNIKÓW..
oldmalarz

Postprzez JeryL N, 13 grudnia 2009, 17:47

Bo olej szafranowy nie żółknie, a żólknięcie bieli jest najbardziej dotkliwe w oleju,dlatego biele ucierano na oleju orzechowym a błekity nakładano w farbie temperowej.Zmiękcza tzn. ułatwia malowanie,obecne farby mimo nadmiaru spoiwa są raczej gęste więc należy je zmiękczać mediami by nimi malować.Właściwości tego oleju są zapewne zbliżone do makowego schnie od niego szybciej.Z cała pewnością jego właściwości są nieco gorsze od lnianego oleju pomijjac żólknięcie.
JeryL

Poprzednia stronaNastępna strona