Dobra receptura na własną farbę olejną

tu pomagamy sobie wzajemnie

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości

Postprzez muszka111 N, 9 czerwca 2013, 01:05

Zephirze jak wygląda to "złoto inków"???....czy ono jest sypkie???...i gdzie go można kupić???... :)
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez Zibelius N, 9 czerwca 2013, 06:33

Zephyrze :) Farby Extra Fine Sennelier olejne kupisz np.na ebay. Przyniosą Ci do domu a koszt transportu podobny jak w Polsce.Farba to nie szafa, transport tani :lol: .Napisałem Ci o tych farbach bo jeździsz za granicę. Po co się umartwiać z produkcją i tracić cenny czas jak wszystko jest w zasięgu ręki i gotowce znakomite robią. :) każdą farbę kupisz przez ebay.Polskie sklepy nie sprowadzają różnych ważnych rzeczy bo jak farbka by kosztowała o 20 zł więcej na tubie to za droga i płacz że skąd na to brać pieniądze.Ale jak się obraz sprzeda za 500zł a materiałów wychodzi do namalowania takiego za 50 zł to się należy i jest cacy.Jak to się ma do narzekania że, są drogie farby.nijak się nie ma.W materiały dobre musi się zainwestować :hmm:
Zibelius

Postprzez zephyr7 N, 9 czerwca 2013, 09:53

Zibeliusie, dziękuję za info! Przyznam, że na ebayu nie szukałem - zwykle wysyłka za granicę to jakieś 35 funtów z UK i $40 ze Stanów, chyba że coś się pozmieniało... O senelierkach marzę już od dawna - ponoć tymi farbami malowali pierwsi impresjoniści! Fajne jest to, że firmy takie jak Lefranc, czy Sennelier kontynuują w pewnym sensie tradycyjną linię barw - i kolory takie jak viridian, imitację cynobru, zółcieni chromowej, itp. - sprawiają, że byle widoczek machnięty na szybko wygląda REWELACYJNIE.

Muszko,

Złoto Inków to imitacja złota, "złoto mineralne", pigment numer: 5006316, do nabycia (wraz z Primalem), w Kremerze. Możesz również je kupić we wszystkich sklepach, które zaopatrują się w Kremerze, np.: szal-art.pl, tuluz.pl, storm24.pl.
Nie każdy stosuje ten pigment z primalem, niektórzy nienawidzą tego specyfiku (mocna zmiana tonalna przy wysychaniu, gęsta, ciężka pod pędzlem konsystencja, wymaga wprawy przy użyciu). Można też mieszać je z gumą arabską, nie polecam natomiast mediów do farb akrylowych (tzn. dyspersji akrylowej rozcieńczonej w wodzie). Tylko uważaj przy pracy na plastikowej palecie, primal nie daje się zmyć. Jest świetny np. do malowania "tyczek", które z tempery przechodzą na złoto - nie trzeba drapać, a farba rewelacyjnie będzie trzymać się na złocie.
zephyr7

Postprzez Zibelius N, 9 czerwca 2013, 10:10

Zephyrze. :) Dla chcącego nic trudnego i będzie tania przesyłka Tylu Polaków co jeździ po świecie to jak tylko wykażesz minimum inicjatywy to zawsze farbki ktoś przywiezie.A ceny takich małych przesyłek są minimalne (z Angli ok 15 funciaków) :) Jak się kupi komplet farb to transport rozłoży się na każdą sztukę i koszt jest minimalnie większy albo taki jak byś samochodem pojechał do sklepu
Zibelius

Postprzez muszka111 N, 9 czerwca 2013, 14:29

Jest świetny np. do malowania "tyczek", które z tempery przechodzą na złoto - nie trzeba drapać, a farba rewelacyjnie będzie trzymać się na złocie.

Zephyrze co to znaczy "do malowania "tyczek""??? :)
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez zephyr7 N, 9 czerwca 2013, 19:00

Hi, hi :) W ikonach aniołowie mają w rękach "tyczki" :D Nie wiem, jak się fachowo nazywają :D Włócznie? Wbrew pozorom, namalowanie prostej linii, która będzie się trzymać na zaszelakowanej temperze i na złocie nie jest proste.

Farba lepiej się trzyma, jeśli wygrawerujemy ślad w gruncie - może się brzydko rozlać. Jeśli namalujemy kreskę na złocie bez graweru, może się złuszczyć. Dlatego właśnie polecam primal, bo świetnie trzyma się na złocie!
zephyr7

Postprzez grullo N, 9 czerwca 2013, 20:22

Zephyr, to złoto inków łączy się tylko z dyspersją akrylową? Co się dzieje jak się to połączy z emulsją temperową i olejem??
grullo

Postprzez muszka111 N, 9 czerwca 2013, 22:41

Zephyrze tak właśnie myślałam ale nie byłam pewna co masz na myśli...dzięki za odpowiedź... :)
muszka111
3.
1...

3.
1...

Postprzez zephyr7 Wt, 11 czerwca 2013, 16:47

Grullo, nie wiem :) Wydaje mi się, że z olejem nie będzie problemu (nie wiem, jak zachowuje się przy długim rozcieraniu), a jeśli tempera, to tylko "tłusta" (np. 1 część żółtka i 1 część wina). Przy chudej będzie się chyba obsypywał...
zephyr7

Postprzez maja So, 18 stycznia 2014, 13:17

"Tyczka" czy jeszcze zabawniej "włócznia" to nic innego jak rabdos - nawiązujący do kija pasterskiego, który symbolizuje posłannictwo.
maja

Poprzednia stronaNastępna strona