Dodam jeszcze odnosnie krytyki/korekty obrazow innych malarzy poczatkujacych lub tez ze stazem, ze sama idea wskazywania bledow jest bardzo dobra, natomiast nie sprawdza sie w internecie. nie sprawdza sie wlasciwe zaden rodzaj zwracania uwagi. wiekszosc ludzi jest bardzo wyczulona na punkcie swoich obrazow i czesto reaguje impulsywnie na tekst inny niz pochlebny. Jest to dla mnie absolutnie zrozumiale, w koncu malujac wkladamy w to mase i pracy i wiazemy sie emocjonalnie z naszymi dzielami, chocby byly niedoskonale, dla artysty i tak sa wazne. Druga sprawa, ze publiczne powiedzenie, ze cos jest nie tak, jest niemile, w koncu czyta to wielu roznych ludzi, a kazdy chce pokazac sie z najlepszej strony. Kolejna rzecz, to czesto bywa tak, ze jak powie sie cos niechcianego na temat czyjejs pracy, to pojawiaja sie posty, ktore biora w obrone artyste, i nasza krytyka wyglada jak atak, dodatkowo inni sa uprzedzeni do biednego krytykujacego. Wydaje mi sie ze to sa powody dla ktorych jest tak malo odwaznych do robienia korekt. Lepiej nie mowic nic. Sama wstawiajac swoje prace do galerii z komentarzem prosilam o szczere komentarze, opinie innych zawsze byly dla mnie wazne, poniewaz pokazyuja jak odbierane sa nasze obrazy, wiele razy pzrekonalam sie, ze moje pzreczucia, ze cos nie jest udane, sa sluszne. ZAWSZE pisalam, ze chce uwag na temat techniki itp. A jak sie skonczylo? Jeden forumowicz napisal, ze wstawiam prace jedynie zeby zbierac pochwaly

Niestety jedtesmy subiektywni i tak tez bedziemy odbierani, wiec po co komentowac? Nie lepiej napisac, ze wszystko slicznie i byc lubianym i poklepywanym?
Ja wiem jak maluje, wiem na jakim etapie jestem, i wiem ile bledow robie, wiem tez ze na wyeliminowanie ich potrzeba czasu i pracy, nie uwazam siebie za artytke, tylko amatorke i podkreslam to. Ale skad mam wiedziec kto jest po drugiej stronie komputera, jaki ma stosunek do swojej sztuki i charakter? Czy ma dystans do siebie i poczucie humoru? Korekty, lub pisanie szzcerze co sie mysli moga okazac sie bardziej stresujace dla korygujacego, pewnie dlatego tak wiele osob pisze bezpieczne komentarze