przez Jerzus So, 21 sierpnia 2010, 23:14
Coś pięknego. Wspaniałe kolekcje. Berlin odwiedziłem w zeszłym roku, a niespełna miesiąc temu Drezno. O ile dobrze pamiętam bilet wstępu w Gemaldegalerie w Berlinie kosztował 4 euro, jednak cena dotyczy biletu studenckiego. Cały kosztował około 6-8 euro. W Dreźnie za 10 euro można pozwiedzać wszystkie muzea należące do Zwingeru, w skład którego wchodzą Alte Meiser Gemaldegalerie (Galeria Starych Mistrzów), muzeum porcelany, muzeum starych globusów i chyba coś związanego z fizyką. Osobiście zwiedziłem tylko Malarstwo. W Berlinie przestrzeń i swoboda, natomiast w Dreźnie ciasno i mnóstwo ludzi ze względu na to, że jest to główna atrakcja miasta. Muzeum rozłożone jest na 3 piętra, na szczęście jest winda która umożliwiła mi swobodne przemieszczanie się z wózkiem. Chyba kolekcja w Dreźnie jest pokaźniejsza i ciekawsza. Minusem jest jednak brak możliwości robienia zdjęć. Za to w Berlinie można pstrykać fotki do woli (oczywiście bez lampy błyskowej) oraz swobodniej poprzyglądać się dziełom. Nie mniej wrażenia wspaniałe, a każda możliwość po obcowania z tak wielkimi dziełami sztuki jest warta każdych poświęceń.
Pozdrawiam.