Indygo napisał(a):widziałam te bloki w zeszłym roku - zastanawiałam się nad ich użytecznością. Trzeba by je chyba nakleic na jakieś podłoże, może na płytę pilśniową. Jak ich używałaś?
Płyta możne być to mdf, sklejka, drewno praktycznie co sobie wymyślisz. Przyklejam wikolem płótno, gruntuje dodatkowo warstwą gruntu talensa i maluje. Np. przy koniu ("Nostalgia'). Kupiłam na wyprzedaży ramę a dokładnie obraz wydruk. Miał pęknięta szybę, która do niczego mi niepotrzebna. O ile dobrze pamiętam zapłaciłam chyba 18 zł plus kartka z płóciennego bloku 3,5 zł. Płyta przy obrazie była tylko wydruk usunęłam i nakleiłam płótno. Wikolu i gruntu niewiele poszło więc spokojnie z zapasem w 25 zł zmieściłam się w kosztach materiałów plus oprawy.
Lubię ten blok właśnie do takich okazyjnych ramek. Zazwyczaj rozmiary są niestandardowe a tu mogę sobie wyciąć format jaki mi się podoba. Często stosuję też do nauki i rożnych prób. Kiedyś używałam kart z bloków Fabriano. Format 32.5x45 kosztuje ok 36 zł za 10 kartek a maluje się na tym okropnie.
Płótna z lidla też kupowałam rewelacja jakościowa to to nie jest, ale lubię te 40x40 pakowane są 2 sztuki za 19,99 nie wiem czy gdzies dostałabym takie za mniej niż 10 zł i bez kosztów przesyłki
Jeśli chodzi o dobre jakościowo podobrazia to bardzo sobie chwalę EUROCLASS. Już biorąc do ręki czuć że szybko się nie rozpadną. Np.PODOBRAZIE BAWEŁNA 330 G CLASSIC 70x50
Podobrazie bawełna 100 %, krosno drewniane 30 x 21 mm , a płótno jak naciągnięte... dla mnie miodzio. Tylko szkoda że kosztuje ponad 30zł ale warto.